Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Utdrag ur resedagboken Del 4
2002-06-09 (15:45)
Hej igen!

Innan utdraget börjar får ni svaren på de tre vanligaste mailfrågorna:
1. Längtar du hem?
Svar: Nej, men jag saknar Bettina och ordentlig sömn...
2. Varför ser vi inte dig på TV?
Svar: Va! Menar ni att ni inte kan ta in rysk TV? (se mer nedan)
3. Hur är det med kvinnor på rummet när man bor på Capsule Hotel (boxen ni minns)?
Svar: Endast män får bo på dessa ställen så problemet skulle inte ens kunna existera teoretiskt!

Den här gången blir det lite Shinkansen, neon och en atombomb. Samt mycket fotboll, såklart!

5-jun 12.04 På Shinkansen till Kobe: Under gårdagskvällen avverkade vi det (ö)kända nöjesdistriktet Roppongi i Tokyo. Ingen höjdare direkt. Efter en stunds rundvandring hamnade vi på en halvsunkig... (Cut)

Idag åker vi SHINKANSEN. Kan inte påstå att det skiljer sig särskilt mycket mot X2000 med ett undantag: Här går tågen extremt punktligt... (Cut)

7-jun 9.45 På Shinkansen till Kobe: Matchdags igen! Härligt värre. Vaknade i natt nästan febrig, en röst inom mig hade viskat Lars-Tommys sista ord inför matchen: "Sidled Daniel, sidled". Hoppas verkligen den mannen inte får spela.

Igår vart det Kyoto för hela slanten. Hela staden är alldeles proppfull med sevärdheter eller vad sägs om: Mer än 2 000 Temples&Shrines, 40 miljoner turister årligen, 18 st UNESCO World Heritage Sights och en rekommendation i guideboken att lägga minst en vecka här. Vi körde stan på en dag...(Cut)

...och vi bor på Utano Youth Hostel, ett riktigt trevligt ställe med ett pingisbord som fuskar (hur kunde jag annars förlora med 7-0 i set mot Rickman?). Igår kväll kändes det som att hela stället bestod av en enda stor familj då svenskar, mexare, japaner, kroater, schweizare, amerikaner och holländare samlades framför TV:n för att följa Frankrike-Uruguay. Ännu ett fantastiskt sätt att uppleva världens största idrottsturnering på...(Cut)

8-jun 9.48 På väg till Osaka: Efter gårdagens explosion försökte vi beskriva våra känslor i ord. "Extas" vart väl det enda som på något sätt var i närheten av att landa på ratt golfbana.

Innan matchen blev vi flitigt uppvaktade av japaner med kameror. Man trodde ju att det inte kunde bli värre än senast men ack så fel ute vi var... Ett av livets större mysterier fick dock en lösning. I alla år har man frågat sig hur man bäst går tillväga för att få en kvinna intresserad och så visar det sig att det räcker med att (och nu citerar jag Rickman): "ta på sig en ful djävla avlång mössa, göra ett V-tecken och vinka mot några kameror så flockas det av leende kvinnor runt omkring en".

Andra höjdpunkter före matchen var när vi dansade med de nigerianska fansen, en kortare intervju med en japansk morgontidning samt min lååånga intervju med Moscow TV!!! De började ställa lite frågor till några andra snubbar men upptäckte väl sen min extrema kameranärvaro? De undrade bl a om hurdan min syn på "Group of Death" var samt hur jag bedömde de svenska respektive engelska chanserna att gå vidare. Lite senare fick vi skriva autografer (mitt livs första faktiskt!) och vi gjorde faktiskt även vårt bästa för att linslusa bakom SVT:s kamera.

Matchen då? En enorm forcering inledningsvis följt av en riktigt bra första halvlek borde ha resulterat i ett par måls ledning. Det var precis som många sa, det kändes som att vi hade dem i en liten ask. På slutet kändes det dock snarare som om man befann sig i en tortyrkammare. Jag vankade fram och tillbaka av nervositet (satt lämpligt) precis på det sätt som Bettina ogillar skarpt och varje gång Nigeria hade en målchans kändes det som om någon stack en nål i mig. Vilken lättnad när domaren blåste av matchen!

Efter matchen fick vi Söderberg att vinka och (nästan) Albert Svanberg att dansa. Rickman försökte pressa mig till att ta bilder på Magdalena Graaf men jag stod på mig och höll emot tappert. (Cut) 9-jun 18.32 På Shinkansen från Hiroshima till Kyoto: (Cut)...som till Osaka igår t ex. Osaka ja, "Tokyos lillebror" eller "Världens kung av neon" Med sina 2,5 miljoner invånare står staden ständigt i skuggan av Tokyo och dagtid är det väl helt rätt.

Vi inledde med att besöka stadens version av Twin-Towers, en ohyggligt monstruös futuristisk skrapa (2 skrapor som binds samman via en rulltrappa ute i det fria från 36:e våningen och går snett uppåt...). Till på köpet körde man en riktigt osmaklig och fullkomligt obegriplig kubansk(!) festival i hela fastigheten. (Cut)

...och helt ärligt vart väl inte Osaka något märkvärdigt förrän skymningen föll. Då förvandlades hela nöjeskvarteren till ett världsunikt neonland där "Survival of the flashiest" ar den enda regeln som gäller. Fräckt som tusan! (Cut)

...upp igen tidigt i morse (07:00 - ingen semester här inte). Fm spenderades på Himeji Castle som är Japans mest berömda slott. (Cut)

Vid lunch åkte vi vidare till Hiroshima. Idag har jag alltså stått 580 m under den första atombombens epicentrum. En märklig känsla. Besöket på fredsmuseet var också oförglömligt. Efter att vi hade vandrat där inne vart man oerhört berörd. På något sätt blir det overkliga något mer verkligt när 140 000 döda och oändligt lidande spelas upp framför en i form av film, berättelser och föremål. På trappan ut ur museet konstaterade vi att "ikväll blir det i alla fall inget öldrickande på någon pub...". På gränsen till skakad var jag faktiskt, en säkerligen nyttig kontrast till alla andra stora upplevelser man samlat på sig under de senaste veckorna.

----------

Slut för den här gången, imorgon blir det Japans första huvudstad Nara och i övermorgon reser vi en bra bit åt nordost för att slå läger inför Argentina-matchen.<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign