Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Kiev Blues Lördag
2012-06-17 (10:14)

Saker blir sällan som man trott och framtiden har alltid överraskningar i beredskap. Det är väl kontentan av en mycket märklig försommar som här och nu avslutas med en resa till det allra innersta av Östeuropa, Kiev i Ukraina.

Det pågår en fotbollsturnering här i Ukraina och i Polen. Europeiska mästerskap tydligen. Sverige sägs vara med. Eller egentligen var vi med fram tills kvällen innan jag reste hit. Då fick man för sig att bli utslagna och ännu en sådan här sak som inte blev som jag tänkt mig var ett faktum.

Jag har lyckats locka med mig den norska seglingsindustrins allra viktigaste kugge på resan. Johan är en gammal pluggkompis som alltid visat extrem gästfrihet och gett mig chansen att sommar efter sommar besöka idylliska Käringön och när tillfället nu väldigt oväntat bjöds tog jag chansen att bjuda tillbaka.

Första intrycket av byn på flygplatsen var att extrem utseendeojämlikhet råder i detta land. En svensk sportreporter kommenterade en gång den ryska hockeyspelaren Vladimir Krutov med de bevingade orden "endast en mamma kan älska ett sådant ansikte" och denna fras är dessvärre en sanning tillämpbar på i stort sett hela den ukrainska manliga befolkningshalvan. Kvinnorna däremot är generellt sett av fotomodellsmaterial hela bunten med slimmade kroppar och ett allmänt välvårdat yttre.

I kön till valutaväxlingen på flygplatsen stod tre ukrainska par framför mig och för alla de tre männen gällde definitivt att kvinnan bredvid dem var så totalt "way off his league" att parbildning skulle varit helt otänkbart i Sverige de två emellan. Men de kanske har andra kvaliteter dessa män, vad vet jag? Däremot tackar och bockar man för den kvinnliga utsikt som erbjuds. Alla de tre kvinnorna lämnade förresten kön efter en kort stund och gick på nagelexpressbehandling bredvid samtidigt som männen (med platta framåtkammade frisyrer och mjukisbrallor) troget fick stå kvar och vakta deras väskor. Mycket illustrativt för hur könsrollerna här hanteras.

Några dagar före resan kom ett märkligt mail ifrån en manager lokaliserad till Mallis som förkunnade att vårt hotell bytts ut pga en kontraktsschism (läs: någon hade visat sig beredd att betala mer än undertecknad). Istället placerades vi på Hotell Siesta som är en motelliknande inrättning längs motorvägen i utkanten av Kiev. I marknadsföringen av hotellet trycker man lite extra på att det är färgglada sängkläder på rummen vilket gjort att förhandssnacket väldigt mycket handlat om spekulation runt färgvalen. De som hade satt sin slant på lågoddsaren mintgrönt visade sig få helrätt.

Men hotellet är fräscht, rent och tryggt och det kostar 50 spänn med taxi att ta sig in till fanzone så vi får vara fullt nöjda med skiftet. Just den taxiresan gjordes igår strax efter ankomst och vi hann väl promenera knappt 100 meter innan vi slog oss ned på den välbesökta inrättningen "Swedish Corner". Där satt vi sedan, från sen eftermiddag till långt in på kvällen och svalde öl och snackade skit med folk. Stämningen var oväntat god och här är hysteriskt med svenskar så trots uttåget ur turneringen kommer vi få ett gäng trevliga dagar i stan.

Försökte locka in Lengan till fanzone för en återträff innan han skulle åke tillbaka hemåt men prioriteringen där var att tillsammans med några andra grabbar smörja in sig med Hawaiian Tropic Oil, sola och dricka bubbel. Nåväl, vi får väl återses någon annan gång...

Som framgår av ovan har vi utöver ett par taxiresor sett 100 meter gågata och en massa svenskar. Svårt att förmedla något intryck i övrigt helt enkelt. Det är varmt, det är semester, ölen kostar 15 spänn på turistställena och det är gött! Nu ska vi ut och försöka göra byn i hettan istället för att sitta här och uggla på hotellet. På återseende!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign