Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Kiev Blues Söndag
2012-06-18 (09:39)

Det sägs att söndagen kanske var den varmaste dagen hittills under fotbolls EM och därmed gör den kritiske läsaren helt rätt i att ifrågasätta planeringen ifrån de två nedresta nordborna som valde att förlägga en egen stadsrundvandring till just denna dag. Inget nobelpris för den planeringen direkt.

I den svettiga hettan kunde vi ganska snabbt konstatera att stan har många överraskningar att erbjuda den opåläste turisten. Förväntningarna var ju i princip obefintliga - det enda bild vi hade av stan var att den borde vara grå och nedgången. Östeuropa liksom!

Bilden av det grå Östeuropa kom dock väldigt snabbt på skam. Till att börja med är stan faktiskt prisbelönt för sin lummighet. Massor av grönska överallt med parker och trevliga kullar som ger liv åt staden. Arkitekturen är som något av ett mellanting av Prag och Helsingfors. Allt är stort och högt och gatorna är breda i rysk marschanda men det finns en finess och tanke bakom. Som lite av det bästa ifrån det centraleuropeiska och det ryska på nåt vis. I like!

Ovanpå detta då dessa katedraler med gyllene kupoltak som den glade turisten ganska snabbt överdoseras på. Det finns dock en faktor för tillfället som "stör" den normala stadsbilden och det är den totala svenska invasionen. Det är så hysteriskt mycket gula svenskar överallt i byn att det känns overkligt. Denna invasion kommer man prata om i stan i 50 år framåt - helt osannolik.

...och på tal om svenskinvasionen. Vi har ju tagit över en hel ö mitt i floden Dnjepr i centrala Kiev. Självklart gjorde vi ett studiebesök och kunde konstatera att de flesta i invasionsstyrkan faktiskt är på en sol- och bad semester och lever campingliv. Över stranden har man rullat ut en jättelik svensk flagga för att verkligen markera in mot city och ja... jag vet inte riktigt vad jag ska tycka mer än att arrangörerna måste ha lagt ner ett hästjobb för att få till detta Camp Sweden mitt inne i hjärtat av stan.

Ett antal ölstopp blev det naturligtvis under dagen för att finna lite svalka i skuggan. Framemot den sena eftermiddagen landade vi åter på Swedish Corner i fanzone där Glenn Hysen tycks vara anställd som proffsminglare med de enda arbetsuppgifterna att skåla med gästerna och posera på bilder. Glassigt sommarjobb Glenn!

Det blev en satsning på det ukrainska köket på kvällen. Restaurangen som vi hittade på en bakgata hade svenska menyer (google translate) vilket var oerhört underhållande. Ändå helt omöjligt att begripa vad man beställde. Utöver piroger till förrätt fick jag in några bleka totellini-liknande skapelser till huvudrätt och Johan förärades med någon form av kött- och potatissoppa. Mest underhållande är nog att studera den extrema östeuropeiska nojjan över att tomma tallrikar aldrig får stå kvar på bordet. Man hinner verkligen inte lägga besticken på tallriken innan någon kastar sig fram och drar undan porslinet. Allt annat kan gå långsamt men inte just detta. Fråga mig inte varför!

Någorlunda nöjda stängde vi kvällen ganska tidigt och åkte tillbaka till hotellet för att kolla in matcherna. Jag såg väl ungefär en minut av danskmatchen innan jag somnade. Partajet kvällen innan och en hel dags vandring i hettan tog tydligen ut sin rätt.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign