Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Kiev Blues Tisdag
2012-06-21 (10:46)

Matchdagen inleddes med nya gyllene kupoler och promenader i avsevärd inlandshetta. Med oss i bagaget hade vi därtill vissa sviter ifrån partylivet kvällen innan där vi bl a provade på att beställa in en av barernas bästa vodka för att bokstavligen insupa Ukraina på riktigt. Len och fin var omdömet om rusdrycken.

Johan hade satt en favoritstämpel på den branta slingrande nedförsbacken som en gång i tiden var Kievs huvudsakliga hantverksgata och vi gjorde ett återbesök där. Jag var inte svårövertalad förresten - dels hade vi missat Richards Castle (så förbaskat många slott och borgar i mitt namn finns ju inte att man kan unna sig att bortse från dem) som låg någonstans längs stråket och dels såg jag en god chans att efteråt lura ner Johan i metron till sist. Öl och grillat intogs på en mysig uteservering längs med nedförsbacken och det visade sig ytterst slumpmässigt att vi hamnat på bakgården till Michail Bulgakovs uppväxthem. Bulgakov skrev en av 1900-talets verkliga kultromaner, Mästaren och Margarita, som egentligen var en svidande kritik av det sovjetiska systemet framförd i en stil av magisk realism. Jag gillar uttrycket magisk realism, det passar även bra in på beskrivningen av den här typen av upplevelser.

När vi till sist kom ner i metron efter flera dagars kamp från min sida blev jag först besviken eftersom det var en högst ordinär rulltrappa på första stationen. Men när vi hoppat av tåget blev det bättre. Upp, upp, upp i hög fart bar det och framför mig såg jag Johan hålla hårt i räcket och denne man som normalt är självaste definitionen av artighet vägrade nu vända sig om och titta ner mot mig när han tilltalades. Häftigt får man ju ändå säga!

Vi laddade upp i skuggan inne i fanzone och sprang på ett par grabbar som vi lärt känna första kvällen. De tog med oss till startpunkten för marschen mot arenan. Vid en gigantisk korsning mitt inne bland Kievs höghus gick startskottet för en ganska lång marsch med tusen och åter tusen gulklädda svenskar som ringlade sig genom Kievs gator. Jag har varit med på en sådan här vandring tidigare (VM i Tyskland) och intrycken är ungefär de samma. Man känner sig stolt och glad och det är kul med alla lokala ortsbor som vinkar till de sjungande supportrarna längs vägen.

Arenan var stor och modern och ägdes helt av de uppåt 20 000 svenskar som var på plats. Jag har sett många evenemang under många mästerskap och den svenska inramningen här överträffas endast av Berlin (Sverige-Paraguay) men klår nog fasen handbollsfinalen vid OS i Sydney. De stackars fransmännen som gjort sig omaket att komma till Kiev måste undrat vad tusan som försiggick, Sverige vart ju liksom utslagna ur turneringen men ingen tycktes bry sig.

Det enda vi ville ha var lite revansch och upprättelse. Och det fick vi! Laget gjorde en bra match och avslutet blev klart värdigt för ikoner som Mellberg och Svensson. Mäktigast av allt var nog ändå Zlatans gest direkt efter slutsignalen när tröjan direkt åkte av och han helt ensam gick sakta bort mot den största svenska klacksektionen för att mottaga deras jubel. Folk blev som tokiga!

I dessa midsommartider har den trallvänliga gamla Cornelisdängan Turistens klagan som brukar sjungas med en massa raj raj förvandlats till svenskarnas kamplåt nr 1 under mästersapet med texten "Det finns bara svenskar i Kiev (3 ggr), och ölen den kostar en tjuga" och denna låt gick omåomigen på stadion. Skön stämning och en härlig 2-0 seger som ger ett intressant landslag ett ok avstamp inför framtiden då man nu slipper brottas med de värsta fiaskorubrikerna efter förluster mot Ukraina och England i mästerskapets gruppspel.

Det blir ett litet sista inlägg också om hemresedagen, allmänna intryck och summeringar etc. Svårt att släppa taget om en så härlig avkopplingsresa helt enkelt...

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign