Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

14 September
2013-09-19 (00:09)

Fortsatt upptäcktsfärd! San Francisco har ett riktigt Chinatown vilket jag tidigare nog endast sett i Sydney även om många andra städer försöker ståta med sådana försök. Att strosa genom Chinatown är som att komma till en helt annan värld och det blir ju inte mer normalt av att det firas en högtid man inte begriper det minsta av. Folk i parader utklädda till jättemaskar (eller larver?) orsakar tveklöst uppståndelse bland kineserna för det var vansinnigt mycket jublande och högljutt tjattrande i kvarteret. I efterhand fick jag uppgifter om att det rörde sig om någon form av för-festival inför den kinesiska månfestivalen. Inte för att jag blev klokare. Larver på månen?

Efter att ha hängt en stund bland de lite lugnare kinesiska pensionärerna i parken som spelade brädspel med stor koncentration rörde jag mig vidare mot shoppingkvarteren runt Union Square. Kläder är som bekant billigt här men jag har drabbats av viss spenderarfrossa efter den dyra hotellnatten och kom faktiskt ifrån den tänkta shoppingrundan tomhänt trots att det var mycket jag egentligen hade velat ha i butikerna.

Testade orken i benen en stund och kämpade mig uppför trappstegen till Telegraph Hill för att orientera mig lite och få en bättre överblick. Den största överraskningen för min del med staden är att den är ett riktigt blåshål, det råder ju för jämnan halv storm på många av gatorna här (åtminstone gatorna som ligger lite högre och i ”fel vädersträck”). Å andra sidan är det rätt skönt när man turistar för det blir inte särskilt varmt att traska runt i timmar även om lufttemperaturen är hög och det är alldeles klarblå himmel.

Hostelbesökare är generellt besatta av att socialisera. Det var lördagskväll och jag tänkte att ett par öl i trivselrummet kan man ju ändå unna sig? Slog mig ner med ett sexpack intill biljardbordet och småsnackade med folk och det tycktes bli en ganska lugn kväll. Ett par schweizare spelade och vi drog de vanliga suckarna över förvirringen häröver beträffande Schweiz/Sverige. Lugnt och stilla.

Jag hade bara glömt en sak, hostelbesökare är också besatta av partajande, särskilt australiensarna. En typisk sådan (Alex) dök upp med en flaska rom i handen och började bjuda besinningslöst på starka drinkar. Så fort hans flaska Captain Morgan var slut stack han iväg och köpte en ny och så där höll det på ett slag. Timmarna gick och den stillsamma biljardkvällen urartade i ett fullständigt sjöslag där det halsades drinkar till höger och vänster. Som stolt svensk representant gjorde jag mitt bästa för att matcha skottar, kiwis, belgare, amerikaner, australiensare och schweizare. En balt-ättad amerikan som kallade sig för Al dök upp med en stor portabel kylväska i hårdplast som han påstod sig ha vunnit tidigare i veckan. ”Innehållet måste tömmas nu”, tillade han med stort allvar, ”…mitt flyg går hem imorgon så en bartömning är det enda rätta!”

När vi gemensamt vinglade ut i nattmörkret för att hitta en bar hade klockan blivit så mycket att alla ställen vi kom till höll på att stänga ner för kvällen. Det var min räddning. Ett par drinkar till och jag skulle varit helt sänkt. Lugn kväll, jo tack!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign