Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

16 September
2013-09-21 (02:25)

Al Capone, Alvin ”Creepy” Karpis, Robert ”The Birdman” Franklin Stroud och George ”Machine Gun” Kelly var några av de dömda brottslingar som avtjänade fängelsestraff på den mytomspunna ön Alcatraz i San Francisco Bay. Inget annat fängelse har, med helt oavsiktligt ordvitsande, fängslat allmänheten i den grad som Alcatraz och det är inte särskilt konstigt. Öns faktiska läge är riktigt spektakulärt, mitt ute i San Francisco Bay och den är fullt synlig nästan hela vägen längs storstadskajen. En annan faktor som bidragit till fängelsets ohotade kultstatus är att det sades vara helt rymningssäkert och så då avslutningsvis de nämnda ”gentlemännen” ovan, några av de värsta amerikanska förbrytarna genom tiderna som alla tvingats fördriva åtskilliga dagar ute på klippan.

”Brake the rules and you go to prison. Break the prison rules and you go to Alcatraz”. Numera tycks dock folk inte önska något hellre än att komma till ”The Rock”. Många är de turister som fått vända hem från ett besök i San Francisco utan ett besök på ön eftersom efterfrågan är väldigt stor och antalet båtavgångar dit är begränsat. Så var det riktigt nära att bli för mig också. Jag gick in på hemsidan för bokningar två dagar innan ankomsten till San Francisco och räknade med att kunna välja och vraka mellan avgångstiderna eftersom jag var i så god tid. Icke! En enda avgång fanns kvar, på morgonen under min sista dag av fyra i staden och det var den dyra kombo-biljetten som inkluderar ett besök på Angel Island före Alcatraz. Hade inte tänkt besöka Angel Island men fick göra två flugor på smällen.

Angel Island har en stilig skogskostym och en väldigt intressant historia. Ön är klart större än Alcatraz och i mitt turpaket ingick en guidad rundtur. Idag är hela Angel Island en State Park och tidigare har den bland annat varit missilbas under kalla kriget samt immigrationscenter dit alla som sökte lyckan ifrån Asien forslades för att få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad. Bra så, det var inte Angel Island som var dagens huvudmål och när båten som skulle ta gruppen till Alcatraz lade till i den lilla hamnen steg pulsen ett par pinnhål.

Vi närmade oss ön alldeles för sakta för att det skulle vara hälsosamt för någon så ivrig som jag och när vi äntligen hade gått i hamn kastade jag mig in i upplevelsen direkt. Grundkonceptet är att man guidar sig runt fängelset själv med hjälp av berättarröster i de lånade lurarna. Rutten innebär ett kryssande fram och tillbaka genom fängelset och innehåller både traditionell information och diverse skrönor. Finessen med systemet är att man närsomhelst kan pausa eller, om man så önskar, återgå till de mest intressanta platserna i efterhand för ta kompletterande foton när det är mer folktomt.

Så häftigt! Precis som fängelserna man sett på film. Tre våningar med celler, isoleringsceller utan ljus och spår från rymningsförsök. Jag utforskade precis allt invändigt och försökte ta in känslan av att befinna sig i blåsten på rastgården utvändigt när det begav sig. Alcatraz är tveklöst resans största höjdpunkt så här långt!

Och berättelserna sen… Om mordförsöket på Al Capone som utfördes av en annan fånge som sökte berömmelse och det blodiga gisslandramat som pågick i flera dagar efter ett misslyckat flyktförsök. Världsklass!

Allra mest kittlande är naturligtvis frågeställningen huruvida fångar verkligen lyckats ta sig levande från ön till fastlandet. Vi lär aldrig få veta men chansen finns faktiskt! Totalt gjordes 14 flyktförsök fördelade på 36 fångar och totalt fem personer återfanns aldrig och förmodades drunknade. I den kvintetten återfinns bröderna Anglin och Frank Morris vars sofistikerade flykt är grunden till filmen ”Flykten från Alcatraz”. Dessa gossar hade under ett helt års tid grävt hål med skedar ut ur sina celler som tog dem till en servicekorridor varifrån de klättrade upp genom en ventilationstrumma till taket, tog sig över staketet, byggde en farkost av regnrockar och paddlade iväg. I sina celler hade de dessutom lämnat fejkhuvud på sängarna tillverkade av tvål, toalettpappper och riktigt hår. Oerhört intrikat! Officiellt har FBI alltid hävdat att männen bör ha drunknat i det kalla vattnet men efterlysningen är fortfarande aktiv och många tror att de tog sig till Sydamerika.

Min flykt från Alcatraz var mindre dramatisk och jag slapp simma i det ständigt tolvgradiga vattnet. När min båt lagt till i Fishermans Wharf och jag äntligen slapp plågas av flugorna som jag förföljts av på Alcatraz (och båten därifrån) styrde jag stegen tillbaka till mitt hostel. Hyste ett visst hopp om att schweizarna skulle avfyra ett avskedsparty för mig men det visade sig att de lagt om sina planer och skulle flyga vidare redan samma kväll. Efter att ha tryckt i mig den gratis pasta som det bjöds på denna kväll valde jag en tidig läggning. Jag börjar bli så klok att hälften vore nog?<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign