Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

12 Oktober
2013-10-19 (06:12)

Ett snabbt handslag och ett avtal om en återföreningsträff på Mat & Destillat i Lund någon gång nästa höst för att diskutera och jämföra minnen från länder och platser vi upplevt tillsammans eller var och en för sig. Så upphörde vårt gemensamma attackturistande i Centralamerika och jag önskade Jonathan lycka till på sin fortsatta resa söderöver.

Efter nattens glada stunder på VIP-hyllan i Nicaragua kändes det naturligt att hålla sig till mycket stillsamma övningar denna dag och jag valde att slå följe med ett tiotal resenärer på en rofylld båtutflykt i Lago de Nicaraguas skärgård. De fläktande vindarna ute på vattnet och en fastslagen rutt som inte krävde någon som helst form av tankeverksamhet var precis den behandling som min kropp efterlyste. Med i turistflocken ombord fanns även Jonas, Anja och Susanna så jag skulle inte ens behöva prata utrikiska om jag inte verkligen ville – ett perfekt upplägg dagen efter triumfen i de vita lädersätena!

Det blev ganska familjärt och lagom allvarligt. Hostelreceptionisten Mauricio var guide och började med att bjuda på öl i stora plastmuggar för att alla skulle komma i rätt stämning. Skutan puttrade ut på sjön och vi kryssade runt mellan de 365 öarna som Las Isletas består av. Skärgården bildades när vulkanen Mombacho hade ett utbrott för flera tusen år sedan och öarna är således stora gamla vulkanstenar. Många av öarna är bebodda, vissa av lokalbefolkningens fiskare och andra av stenrika utlänningar som kommit över landegendomarna på tveksamt vis och byggt upp vräkiga semesterbostäder eller lyxhotell.

Första stoppet med landgång gjordes vid det gamla fortet San Pablo som en gång i tiden byggdes för att skydda Granada mot pirater. Därefter fortsatte vi till Monkey Island som kommit att bli en fristad för apor som behandlats illa av tidigare människoägare. Numera lever aporna ett ganska glassigt lyxliv på den lilla ön och livnär sig i huvudsak på mat som kastas ombord ifrån besökande turistbåtar. Vi avslutade med att gå i land på en liten ö med pool och restaurang och återvände någon timme senare till fastlandet.

Jag bestämde mig för att uppgradera mitt boende något. Från en sängplats i en tiomannasovsal till en egen liten skrubb med en alldeles egen fläkt till en extra kostnad av hutlösa knappa 20 kronor per natt. Ibland hindrar dumsnålhet en ifrån att ta kloka beslut men när jag fick nys om att det var party på gång bland några av de övriga resenärerna i min sovsal och jag själv behövde återhämta mig kunde inte ens dumsnålheten förhindra ett klokt beslut. För att riktigt kunna njuta av lyxen att få bo själv i en kammare som var mindre än min balkong hemmavid tog jag en tidig läggning och satte fläkten på max. Komfortkraven rinner snabbt av en när man reser. Detta kändes femstjärnigt men var nog egentligen en överkryssad stjärna. Jag sov oavsett vilket som en gud fem minuter senare.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign