Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

20 November
2013-12-02 (00:10)

Den gemensamma bussfrukosten följdes av strandhäng. Några lokalbor syntes aldrig till så vårt svenska dagis hade stranden helt för oss själva. Jag hade mer energi än någonsin tidigare på resan och pendlade outtröttligt mellan vatten, skugga och lek med bollar. Det blev nästan för mycket och gick att se hur folk suckade uppgivet. Att ligga och pressa i solen kan vara det tråkigaste jag vet och jag tror det märktes.

Vi fick uppleva ett mindre drama också. Efter en tät strandfotbollsmatch, där Skåne segrade mot Sverige efter en heroisk upphämtning där undertecknad avgjorde med två snabba avslutande pytsar, befann sig många i havet för ett svalkande dopp. Den lilla handbollen kastades runt i vattnet och stämningen var på topp när Magnus plötsligt ropade att något just bet honom. Först trodde jag att han skämtade men han började därefter halta sig fram mot strandkanten. Väl uppe ur vattnet kunde vi som var i närheten se hur blod pulsade ut ur hans stortå. Magnus skickades iväg till en läkare i La Cruz för undersökning.

Inte så långt därefter kom nya skrik från vattnet. Den här gången var det Victoria som hade attackerats och fått ett mindre bett i hälen. Att bada mer än i form av snabba avsvalkningar kändes inte längre särskilt attraktivt. Det var ganska självklart att Magnus och Victoria hamnade i centrum efter dramatiken. De satt med varsin fot i samma balja med vatten i ett par timmar och kunde berätta för alla förbipasserande att de attackerats av en ”rayo” vilket är en mindre art av stingrocka.

Lunch intogs i La Cruz. Det fanns knappt riktiga restauranger på orten utan vi fick dela upp oss i många små sällskap och närapå sitta hemma i lokalbefolkningens vardagsrum och käka kyckling eller fisk. Menyer eller liknande var inte att räkna med, man fick liksom ta vad ägaren av små plastbord och plaststolar hade hemma.

Eftersom det inte fanns nätverk på campingområdet gav jag mig för första gången under resan på att läsa en bok som jag hade plockat på mig i en boklåda i USA. Niklas och jag lade beslag på varsin av de två lyxsolstolarna under tak och satte en preliminär plan att inte resa oss ur dem före solnedgången. Fastän jag verkligen satt i stolen i timmar var det svårt att få så mycket läst. Den här typen av resa vimlar av människor med stora sociala behov och ibland är det nästan som om folk mår dåligt av att se någon annan klara av att sitta stilla och tyst. Man bara måste attackera dem och socialisera liksom. Intet ont i det.

Johan tog upp ölbeställningar och jag slapp resa mig. Någon timme senare började det nästan värka i kroppen av att ha suttit stilla så länge och jag följde med en mindre grupp som vandrade in till La Cruz. Vi hittade en liten kycklingrestaurang på en bakgata och skrattade åt Johans beställning av en halv kyckling (istället för en kvarts) som resulterade i den största matportionen hittills på resan.

På kvällen höll Frida hov. Hon förklarade sina teorier kring hur man håller sig undan toalettbesök nattetid matchat mot tiden som anses vara skamgränsen för att gå och lägga sig (kl 22). Vi var nog ungefär sju personer som häpet tog del av en hennes samlade kunskap under mer än trettio minuters föreläsning. När annars i livet har man tid till att lyssna till något sådant?

Det här var verkligen en dag när nästan ingenting hände (rayo-dramatiken undantaget) och det kändes i gruppen att det behövdes. Mängden intryck som skall processas är så många att de stillsamma dagarna nästan är en nödvändighet. För egen del känner jag att mina 2,5 månader ute på vägarna nästan är som en stor tjock dimbank fylld med minnesfragment från Seattle, Panama och Rosa Bussar i en förvirrande blandning som kommer ta åratal att sortera upp.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign