Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Update 2
2004-08-18 (22:08)
Dags igen då för en uppdatering ifrån Aten:

Stämningen och stan:

Grekerna har hämtat sig från dopningschocken nu när guldmedaljerna för hemmanationen har börjat trilla in. De flesta greker är övertygade om att deras nationalidoler är skyldiga men de är inte särskilt glada över att tala om saken. Det råder väl ingen tokstämning inne i city, mest en allmän yra.

Staden liknar inte något jag varit med om. Inga hus är högre än tre våningar och alla gator ser ungefär likadana ut. Det enda som sticker ut är magiska Akropolis där uppe på kullen som man alltid kan orientera sig efter. Inte så mkt avgaser som folk säger och något renare än jag trott.

Arrangemanget fungerar prickfritt. Transporterna är nästan bättre än i Sydney och det är nyckeln till ett lyckat arrangemang. Grekerna är vänliga men något reserverade.

Supporterligan:

1 Holland (helt överlägsna, vart man än tittar ser man någon i de orangea färgerna).

2 Australien (de gulgröna hörs och syns, många säger att de är trötta på gamla slagdängan Aussie, Aussie, Aussie, oi, oi, oi men fortfarande är det den som gäller).

3 Resten.

Personlig status:

Kameran - fortfarande sönder, allvarligt elektroniskt fel, jag har gett upp.

Budgeten - har varit körd länge...

Telefonen - i princip stendöd.

Hälsan - häftigt förkyld sedan jag anlände till Aten. Den elaka bacillen har satt sig på stämbanden så folk tror jag har skrikit mig hes på tävlingarna...

Den blinkande glasbiten - Batteriet har lagt av och fästanordningen är spårlöst försvunnen.

Dag för dag rapportering:

13 Aug

Invigningsdagen. Hittade till skandinaviska caféet, ett fantastiskt vattenhål anordnat av de nordiska kyrkorna där man sänder SVT Europa, kränger våfflor, dagens lunch, lakrits och ständigt uppdateras på de senaste OS-nyheterna. Suveränt! Här kollade jag in invigningen som väl aldrig riktigt nådde Sydneyhöjder men var bra.

14 Aug

Vaknade mitt i natten då brorsan anlände. På morgonen drog vi till pingisen. I en ganska öde hall är den första svensken vi möter på tävlingarna Peter Kullving (ekonomichef Findus Sverige) med familj. Världen är då inte särskilt stor. Höjdpunkten på tävlingarna den morgonen var då en domare och en funktionär fick dra in en desperat senegalesisk pingisspelare på banan som kämpade med att få ordning på sitt kamerastativ. Matchen med tysken var snabbt över och jag vet inte om han fick med sig några rörliga bilder hem, tränaren hade iaf fullt upp med att få ordning på kameran under hela matchen och glömde coacha!

Peter tipsade om linjeloppet inne i stan och vi drog in. Bäckstedt var i ledning! Var 20:e minut rusade vi ut från skandinaviska caféet för att hinna se cyklisterna svischa förbi, därefter snabbt upp till fiket igen för att kolla in TVn. Hettan den har dagen var alldeles olidlig med temperaturer på över 35 och jag kan inte begripa hur Bäckis ens kunde komma på idén att rycka.

15 Aug

Betydligt rimligare temp, typ 30 grader...Vi inledde dagen med tyngdlyftning i 57 kgs klassen grupp B. Det hela utvecklade sig till ett trekejsarslag där Manges favvis colombianen stod som segrare före en landsman och min favorit, irakiern. Mkt rafflande! Grym arena förresten, nybyggd likt de flesta andra som en gigantisk amfiteater endast för tyngdlyftning. Vad skulle Stockholm haft en sån till efter spelen om vi fått dem?

Eftermiddag och damernas linjelopp med stor medaljchans på förhand. Vi hittade en fin gräsplätt, satte oss på var flagga, köpte in varsitt gäng öl och njöt i solen. Var 20:e minut rusade vi fram till staketet och ropade "Bravo Bravo". Sen tillbaka igen. Fin stämning. Tyvärr gick det inte så bra men man kan ju inte vinna jämt?

16 Aug

What a day! Har inte haft sa kul på evigheter. Vi tar det från början.

Inledde med beachvolley ute vid havet. Såg bla norrmännen i Sveriges grupp slå Puerto Rico och därefter fick en entusiastisk funktionär igång vågen, när den sen gick i slow motion vart det riktigt grymt.

Några svenskar tipsade om att vi lirade tennisdubblar på eftermiddagen. Vi köpte biljetter och begav oss till det olympiska huvudområdet. Riktigt fräckt och jag fick Sydney-flashbacks. Inne i the Olympic Store haffades vi av NBC News och inför hela amerikanska folket fick jag och Mankan spela volleyboll. Vår match avslutades med att jag slog en boll på djupet högt över nätet. Brorsan fällde sig bakåt för att rädda och rammade en hel hylla med souvenirer i ett jättebrak. Den entusiastisk reporter skriker till sin kameraman: "Did you get that?" och han hojtar "Yes". Därefter fick vi berätta en massa om vad vi sysslat med under de senaste dagarna. Vi kan väl inte missa Hollywood efter det här?

Tennisen ja. Björkman-paret hade ju lamnat WO men Söderling&Enkvist lirade på sidobana 9. Förmodligen den minsta arenan på OS med tre bänkrader på vardera sidan. Vi vart en liten klack som hade slutit upp men det gick illa ändå mot det israeliska paret.

Snabbt vidare till simningen. Enda svenskan för kvällen (Lillhage) lyckades vi skrika till final men höjdpunkten var såklart det upphaussade trekejsarslaget mellan Thorpe, Hoogenband och Phelps på 200 fritt. Av många ansett som den givna största internationella höjdpunkten detta OS. Vilket lopp! Efter 10 meter stod hela publiken upp och bara skrek rakt ut. Har aldrig varit med om något liknande i idrottsväg. Magnus hade en skogstokig australiensare bredvid sig och fick filma honom, inte loppet, under hela racet och han vart efteråt i full extas (Thorpe vann ju) och bjöd hela bänkraden på öl.

Hem till hotellet. Lengan och Söder hade anlänt. Utnämnda till de inofficiella svenska hejarklacksledarna. Vi körde förfest på deras rum och drog sen till The Heineken House. Ett gigantiskt plasttält med barer, mat, uppträdanden och stort dansgolv med världens ös. Vi väckte rätt mkt uppmärksamhet med Lengans och Söders hemmasnickrade supporterbrillor och finns nog nu i de flesta holländska fotoalbum. Dessutom i holländsk skvallerpress kan man misstänka eftersom vi gjorde raketen for Hoogenbands familj och de Bruijns syrra. Riktigt trevliga typer. Vilken dag, jag saknar ord.

17 Aug

Natten blev sen och vi försov oss och missade landhockeyn... Drog till beachen istället med Lengan och Söder. På kvällen vart det the Heineken House igen...

18 Aug

Det blir väl idag då. Vi har egentligen vilodag men funderar på att köpa pingisbiljetter då både Waldner och Persson lirar.

Avslutar med var kändislista:

3:e plats Norske statsministern på skandinaviska caféet (Fred & Patrick: Nu vet jag äntligen hur han ser ut!).

2:a plats Mats Wilander på tennisen (Wille ar ju alltid Wille...).

1:a Raketen för Hoogenbandsläkten slår väl det mesta. Hoogenbands morsa vart helt i extas.

Planer:

Förutom att vi försöker samla mod for att göra Raketen och Små Grodorna för hela Heineken-tältet tänkte vi kanske se pingis ikväll.

Imorgon: Heldag på herrarnas bågskytte.

Sen börjar friidrotten då Carro går in i tävlingarna. Vi följer naturligtvis henne hela tiden båda dagarna.

Dagen efter (den 22:a): På förhand den största höjdpunkten med final i herrarnas tresteg och höjd och dessutom den alltid lika klassiska 100 meters finalen!

Puh!

Rickard

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign