Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

01 Januari
2014-01-28 (03:42)

Krutröken hade lagt sig och den nya dagen hade för länge sedan grytt när vi lyckades kravla oss upp ur sängen. Rio de Janeiro visade, inte helt oväntat, upp sin soliga sida denna Nyårsdag och den traditionella hämtpizzan till backhoppningen från Garmisch eller Ivanhoe fick stå åt sidan.

Mitt och Matildas lilla förmiddagsprojekt blev till ett mindre misslyckande. Planen var att fixa slots till Kristusstatyn och Sockertoppen för att gå före i de långa köerna under morgondagen men turistbyrån på Copacabana var stängd när vi kom dit. Vi provade då att ta en taxi till ett köpcenter med en turistbyrå men även denna höll nyårsstängt så efter en lunch på Burger King åkte vi tillbaka till hotellet.

Det är den allmänna meningen bland locals och turister på besök i Rio att Ipanema egentligen är en mysigare och bättre strand än systern Copacabana. För att undersöka korrektheten i påståendet och samtidigt sätta kroppen i lite rörelse efter gårdagens frosseri avfyrade Matilda och jag en promenad under eftermiddagen.

Vi vandrade längs strandbrynet på Copacabana och lät vågorna skölja in över våra fötter. Ibland kunde vattnet bli knähögt utan förvarning när en större våg slog in mot stranden men oftast var man förvarnad av badande strandgäster som skrek till lite längre ut i vattnet.

Där Copacabana tar slut ligger ett gammalt fort som måste rundas landvägen för att man ska komma till Ipanema. Efter udden med fortet breder Ipanema ut sig och i ärlighetens namn är ser denna strand i princip likadan ut med undantag av att den inte är lika bred och därmed lite intimare.

Vi köpte på oss varsin caipirinha - det brasilianska paradnumret i drinklistorna som bäst avnjutes på just en sandstrand i detta land och slog oss ner mellan havet och parasollerna. Fötterna nåddes precis av vågorna som slog in och skummade skönt mellan tårna. Livet var helt enkelt som det är när det är som absolut bäst.

En jättevåg sköt idyllen i sank och blev startsignalen för ett havsdopp innan vi vände tillbaka. Vi utdömde ett oavgjort resultat i duellen mellan Copacabana och Ipanema och avslutade promenaden hemåt med att fastna på Copacabanas strandmarknad.

Tjejerna (Matilda, Anna, Emelie och Lina) hade bestämt sig för en tjejkväll med utgång och jag passade då på att slappa lite för mig själv på rummet efter en kort vända till en pizzeria i sälle med Christofer, Johan Spaceman och backpacker-Anna. Tjejkvällen blev dock inte så långvarig eftersom uteliv i Rio tydligen är väldigt uppbyggt på fredagar och lördagar och därför saknar klös i de flesta områdena under resten av veckan.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign