Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

08 Februari
2014-03-06 (21:53)

Även om denna mellandag egentligen var helt ofrivillig eftersom jag helst av allt redan hade velat vara på väg till Chile passade den rätt bra in i kalendern som ett andningshål. Jag var med i frukostmatlaget för andra dagen i rad efter ett lyckat taktiskt byte under gårdagen med Jindra som skulle iväg på en utflykt och tack vare detta skulle jag efter morgonens insats vara helt befriad ifrån kökstjänst under resten av resan.

Efter frukosttjänsten smög jag upp på busstaket för att få lite egentid. Jag tycker faktiskt att jag varit ganska så duktig på den saken - så många månader i sträck med en massa människor tätt inpå mig dygnet runt borde ha vållat större bekymmer men dessa stulna egna timmar då och då har gjort att jag också orkat med det sociala livet hyggligt även om jag absolut inte är världsbäst på området.

Den bästa tidsförströelsen jag kunde tänka mig var ett långt ostört telefonsamtal med Matilda där uppe på taket och så blev det också. Väl nere på marken igen mötte jag Christofer som föreslog en lunch på ett ställe ganska långt bort som han hade hittat på Tripadvisor. Vi tog en promenad dit men trots tydliga angivelser på Google Maps och recensioner som bara var några dagar gamla var det helt omöjligt att hitta restaurangen. Där den skulle finnas hittade vi enbart en grön liten gräsplätt.

Istället hamnade vi på ett annat riktigt bra ställe som hade en koppling till ett eget bryggeri med tre ölsorter. I väntan på maten bjöds man på ölprovning och nötter - ett i sanning trivsamt tidsfördriv!

Mitt enda lilla måste för dagen var ett frisörbesök och därför tackade jag Christofer för sällskapet efter lunchen och gav mig iväg på jakt efter ett ställe med saxar inne i El Calafates bostadskvarter. Genom att fråga ortsborna och köra lite teckenspråk hittade jag till två olika frisörer som båda hade siestastängt utan angivelser om när salongerna skulle öppna igen. Något uppgivet började jag istället förflytta mig tillbaka längs en parallellgata till huvudgatan och sprang då av en slump på en tredje salong som skulle öppna en timme senare.

Väntetiden slogs ihjäl på ett Internetcafé och när jag kom tillbaka var salongen öppen och jag blev ombedd att slå mig ner i en stol och avvakta en stund. Med en mycket enkel frisyr och efter besök hos frisörer i såväl Guatemala som Peru tidigare under resan (med fullt acceptabla resultat) fanns det egentligen inga skäl att vara orolig men det är klart att det är lite nervöst ändå när man inte kan språket. Visst blev det lite missförstånd och jag var extremt uttittad av alla de fyra kvinnorna som befann sig i salongen men resultatet var fullt godkänt. Priset gick inte heller att klaga på - 40 spänn!

Även om det Internetcafé jag besökt tidigare var ganska dyrt kunde jag inte komma på någon bättre tidsförströelse än ett återbesök. Med mig hade jag kamera, kamerasladd och minneskort och därmed kunde jag äntligen göra slag i saken och få till ett fotoalbum ifrån Peru. Att välja ut 75 bilder i en osorterad samling, ladda upp dem på Facebook och skriva kommentarer till bilderna så att de skulle komplettera upp dagbokstexterna tog mer än tre timmar. Jag tror inte folk kan föreställa sig hur mycket tid jag egentligen lagt på att rapportera hem i olika format om vad jag haft för mig på resan.

Kvällen ägnades åt reseförberedelser inför morgondagens specialutflykt till Chile. Jag fyllde på med prylar i ryggsäcken som jag hade packat på bussen några dagar tidigare för att vara beredd att kunna sticka på studs och gjorde ett besök i mataffären med Christofer och Anna för att köpa frukost och färdkost. Det var svårt att begripa vad övriga som inte hängde med till Chile tänkte sysselsätta sig med under morgondagen, själv kände jag mig nämligen mer än färdig med El Calafate och ville uppleva något nytt.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign