Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

14 April
2014-05-07 (07:01)

Ny vecka och nya möjligheter! Många av Rarotonga Backpackers gäster nästan förfärades av min helt öppna resplan ifrån början av maj och jag hade i princip känt mig tvingad att lova dem att börja se över min framtid. Efter att Juergen, som var vår värd på Atiu, tydligt hade avrått mig ifrån att resa med fraktbåten som jag spanat in till norra Cooköarna hade den möjligheten svalnat betänkligt. Juergen, som själv är delägare i fraktbåtsfirman, påstod att en turist vid ett tillfälle höll på att mista förståndet när båten gått sönder utanför en av öarna uppe i norr och han hade suttit fast i mer än sex veckor utan att kunna sysselsätta sig med någonting. Den gången hade det slutat med att man fick specialflyga turisten tillbaka till Rarotonga för hur mycket pengar som helst. Jag märkte också på Matilda att hon inte riktigt supportade mina tankar på att gå offline på obestämd tid och kunde definitivt köpa hennes argument. Således hade jag ett oplanerat tidsgap på några månader att fylla och ett första vettigt steg skulle ju kunna vara att börja scanna av flyg och flygpriser.

Jag tog en förmiddagsbuss till Avarua och klev in på ett Internetcafé för att inleda min research samt chatta med Matilda. Om det skulle råka bli tid över hade jag även tänkt producera ett fotoalbum men den tanken fick jag snabbt slå åt sidan. Behovet av kontakt med min prinsessa i Karlstad var stort och tiden flöt iväg snabbt. När hon till slut var tvungen att gå och lägga sig för att orka med nästa arbetsdag började jag skriva av rutter och flygpriser på Air New Zealands, Virgins och Air Fijis hemsidor vilket sög upp massor med tid. Så småningom hade jag dock lyckats skaffa mig en hygglig bild av alternativen. Jag kunde känna att det lutade rätt kraftigt åt att omedelbart efter seglingen flyga över till Nya Zeeland men istället för att fortsätta därifrån direkt till Fiji tänkte jag nu lägga några veckor på den norra ön och sedan flyga till antingen Samoa eller Tonga och därefter vidare till Fiji.

Visst hade jag spenderat några timmar på detta Internetcafé och visst hade jag fullständigt klart för mig att kostnaderna för surfande på Internet på Cooköarna är hutlösa men jag kände mig ändå nästan svimfärdig när jag fick notan. 49 NZD!!! Det är runt 280 sek för några timmars surfande och inte särskilt långt ifrån en hel dagsbudget på Cooköarna för min del.

Till lunch valde jag att köpa take away ifrån den prisvärda indiern som Matilda och jag besökt under en av våra sista dagar. Av såväl praktiska som ekonomiska och smakmässiga skäl köpte jag två luncher och placerade den andra i kylen på Rarotonga Backpackers när jag kom tillbaka efter min lilla utflykt till Avarua.

Pria, som lyckats lägga om sin rutt och nu inte längre skulle resa till Tonga (vilket hade varit ett tämligen meningslöst resmål med hennes benskada då resande i Söderhavet i så stor utsträckning innefattar havsaktiviteter) efter en dialog med läkare, försäkrings- och flygbolag, lånade mig sin Lonely Planet som täckte såväl Samoa som Tonga. Jag frågade henne vilka hennes ursprungsplaner för Tonga varit och fick berättat för mig om flerdagars turer i kajak och kände direkt hur det kittlade till någonstans i magtrakten. Det där skulle kanske kunna vara något för mig?

Min förmåga att gå in för något med hängivenhet när jag väl fått vittring är vida beryktad och hela eftermiddagen kom att tillbringas i hängmattan där jag fullständigt dammsög hennes Lonely Planet på information om Tonga genom att ta noteringar om boenden, båtrutter och sevärdheter. Beslutet var så gott som taget att Tonga skulle följa efter Nya Zeeland men jag lovade mig själv att sova på saken i några dagar innan det definitiva beslutet togs. Lika gott det - varför stressa med att bestämma sig? Om det var något jag hade gott om för tillfället var det just tid men samtidigt skulle ju extra ingrepp i den ursprungliga resplanen förmodligen innebära att min redan ansträngda budget spräcktes och jag skulle behöva grubbla lite mer över den saken.

När Pria dök upp igen några timmar senare kom hon gåendes hand i hand med Kerry. Där fanns kanske den verkliga orsaken till att resrutten hade förändrats? Visst hade jag noterat att det kunde finnas någonting mellan dem båda men detta var första gången de visade känslor öppet. Så härligt med lite semesterromantik!

Den stora grejen på Rarotonga Backpackers var annars precis samma sak som tagit upp mycket av lokalbefolkningens agenda de senaste veckorna. Ett virus kallat zika som sprids via myggor hade nämligen kommit över ifrån Tahiti och slagit klorna i Cooköarna och epidemin var i huvudsak koncentrerad till Rarotonga. En holländska och en fransyska på mitt hostel tillhörde de drygt 850 personer som hade insjuknat under de senaste veckorna. Symptomen på sjukdomen är feber, muskelvärk, illamående och allmän hängighet och jag kände mig mer än tacksam över att den besprutningskampanj som pågått en tid i de värst drabbade områdena nu tycktes börja få effekt och antalet rapporterade fall per dag hade under den sista veckan sjunkit kraftigt.

På kvällen lämnade jag tillbaka Lonely Planet till Pria och tackade för inspirationen. Hon och Kerry skulle åka med samma flyg till Auckland senare under kvällen och efter att ha tagit farväl gick jag in på mitt rum och fantiserade vidare om Tonga. Att få vittring på ett nytt resmål och börja planera är någonting av det bästa jag vet och sättet som min hjärna fullständigt rusar då får mig att glömma allt annat i min omgivning vilket vid det här tillfället var något av det bästa som kunde tänkas hända eftersom saknaden efter Matilda varit mer än plågsam de senaste dagarna. Jag behövde helt enkelt något annat att växla över tankeverksamheten till.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign