Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Expedition Australien Part XII
2000-10-17 (23:13)




Hej på er alla!

Huvudprylen den här gången är min resa som påbörjas i övermorgon, vi tar och kikar närmare på den längst ner i mailet men innan dess har jag en del annat smått och gott att rapportera om. Hold po hatten!

Familjen har växt lavinartat! Först kom Andreas syster, sedan Andreas polare från Örebro och för några dagar sedan dök Elinors syster upp. Folkmängden har lett till strukturella förflyttningar. Andreas och hans polare har flyttat in i ett litet rum i det gamla horhuset(!) på andra sidan gatan. Där delar de vardagen med 3 haschrökande fransmän och fransyskor och två vettskrämda asiater. I detta hus (som kunde ha varit jättefint - har den finaste balkong jag någonsin skådat bl a) finns möss i köket, massvis med myggor, kackerlackor och annat smått och gott. Följaktligen håller de mest till hos oss i kollektivet på andra sidan gatan.

Paralympics börjar imorgon. Staden är invaderad av rullstolar. Hade varit kuligt att se något evenemang men resan stoppar mig. Man kan ju inte få allt..

Skolan är igång igen. Har slitit ganska hårt de senaste dagarna för att kunna hinna med min resa (slutar han inte tjata om denna resa snart?). Har fått tillbaka en midterm som var godkänd och en uppsats som var godkänd. Ikväll får jag tillbaka ytterligare en uppsats och imorgon levereras resultatet på min andra midterm-exam.

Vi har varit på en repris av Voodoofesten i Newtown. Badkaret var ute i trädgården den här gången också. Trevligt!

Jag gav mig iväg på en guidad endagstur till huvudstaden Canberra i förra veckan (Bettina och de andra var inte lockade av tanken). Bussen delades med ett femtontal pensionärer, tre yngre japaner och en afrikan. Jag, afrikanen och en av japanerna gick vilse i The Government House men annars flöt dagen på fint. Förutom gamla och nya regeringshuset hann vi med National Art Gallery, en hög med ambassader, paradgatan och en utflykt till en bedårande utsiktsplats. Trippen avslutades på resans höjdpunkt - The War Memorial. Förutom den okände soldatens grav fanns det där en megastor utställning om alla krig som Australien har deltagit i. Vi hade en dryg timma på oss, guiden sade att man hade behövt en dag och min pappa hade säkerligen kunnat tillbringa en vecka på stället. Riktigt coolt även om man inte gillar krig (men gillar historia). Intrycket av Canberra är blandat. Staden är yngre än 100 år och mer planerad än resten av Australien tillsammans. Överallt finns det grönt i form av växter och träd men samtidigt är det väldigt dött, inga människor går på gatorna - alla åker bil. Nåja, nu har jag besökt huvudstaden också...

Folket tycks ha tagit saknaden av OS med ro. Det enda jag har att tillägga om mästerskapet är att Kajsa Bergkvist och resten av friidrottslandslaget firade bronset i Parramatta ca 200 m från där vi bor. Festen pågick tydligen när vi gick förbi stället med böjda ryggar efter finalförlusten för Bengans Boys. Snopet!

Vädret är obegripligt. Strax efter OS hamnade vi i rekordvärme. Det var 32 grader i skuggan ena dagen och vi trodde att vi skulle dö. Dagen efter når tempen 37 grader (högsta noteringen i oktober för Sydney sedan 20-talet) och vi var tacksamma över att befinna oss på stranden. Nu är det inte lika kul, mellan 20-23 grader, kanske bra när man studerar men inte tillräckligt varmt för Bondi Beach-besök.

Resan då? Jag är i extas! Det hela började med tomheten efter OS, problem med studiemotivationen osv. Rätt som det var hade jag bestämt mig för att det här är en chance of a lifetime som jag inte får missa. Jag skall alltså åka själv (övriga orkar inte med mitt tempo och har resplaner med andra vänner) vilket jag aldrig har gjort förut. Uppskattningsvis 20 timmar har lagts ner på research för att göra resan så innehållsrik och billig som möjligt. Problemet var att ju mer jag forskade desto mer omfattande blev innehållet och det hela slutade med nästan två veckors frosserier i upplevelser. När jag är färdig har jag i princip sett allt som är värt att besöka som turist i Australien (överdrift, men ändock!).

I schemat nedan kan ni se att i princip allting är bokat och betalt. Det som är märkt med ?-tecken är undantagen. Självklara höjdpunkter blir de speciella 3-dagars tripparna samt chansen att på allvar få prova på livet som backpacker. Jag räknar som ensamresande med fördelen att enklare kunna komma i kontakt med folk från hela världen, nackdelen blir att man inte har någon trogen vän att diskutera upplevelserna med. För att försäkra mig om att dokumentationen av resan skall gå rätt till har jag köpt fyra nya rullar film (tror aldrig att jag har fotograferat så mycket förut som jag gör nu). Så, då skall jag inte hålla er på sträckbänken längre, här kommer den kompletta resplanen:

Torsdag 19
Flyg Sydney-Cairns 17.05-20.35
Nattbuss Cairns-Townsville 01.00-05.45

Fredag 20
Förmiddagsbåt (ca 08.00) till Magnetic Island.
Heldag på Magnetic Island med preliminära introduktionsdyk och snorklingsutflykter samt bad på någon av 20-talet vackra stränder och bushwalking (bästa chansen i hela Australien att se vilda koalor).
Övernattning på ? på Magnetic Island.

Lördag 21
Ny heldag på Magnetic Island. Se dagen ovan.
Övernattning på ? på Magnetic Island.

Söndag 22
Morgonbåt (ca 09.00) till Townsville.
Besök på akvariet i Townsville (ett av världens bästa korallrevsakvarium, har ett eget levande korallrev bl a).
Buss Townsville-Airle Beach 13.45-17.25
Övernattning på ? i Airle Beach.

Måndag 23
Start för 3-day-Pro-Sail. En 3-dagars cruising runt Whitsunday Islands med båten Apollo med allt inkluderat. Detta innebär bl a barriärrevssnorkling, bad på Whitsunday Beach (rankad topp-3 i världen och nr 1 i Australien), chanser att prova på segling, fester med övriga 20 deltagare mm.

Tisdag 24
Seglingen fortsätter.

Onsdag 25
Seglingen fortsätter och avslutas.
Övernattning på ? i Airle Beach.

Torsdag 26
Buss Airle Beach-Cairns 06.20-16.45 (vilodag på bussen, nog skönt).
Cairns nattliv utforskas eventuellt.
Övernattning på ? i Cairns.

Fredag 27
Flyg Cairns-Ayer''s Rock 11.30-13.40.
Eftermiddagen ägnas förmodligen åt rundvandring i Yularu med besök i aboriginalshoppar mm.
Övernattning på Outback Pioneer i Yularu.

Lördag 28
Förmiddagen ägnas eventuellt åt kamelritt (beroende på pris, tid och tillgång).
13.00 startar 3day Ayer''s Rock Safari. Denna 3-dagars campingutflykt kommer bl a att ta mig till själva Ayer''s Rock (Uluru), Kata Tjuta (Olgas) och Kings Canyon. Förutom bestigande av en massa fantastiska klippor och stenar blir det en rejäl dos av aboriginal-kultur och trivsam camping under stjärnorna i den australiensiska öknen.

Söndag 29
3day Ayer''s Rock Safari fortsätter.

Måndag 30
3day Ayer''s Rock Safari fortsätter och avslutas.
Övernattning på Melanka Backpackers i Alice Springs.

Tisdag 31
1-dags utflykt med buss till West MacDonnel Ranges.
Utflykten tar mig till en hel hög med trevliga sevärdheter väster om och i Alice Springs.
Övernattning på Melanka Backpackers i Alice Springs.

Onsdag 1
Flyg Alice Springs-Sydney 11.40-16.05, beräknad hemkomst ca 18.00.

Se där! En resplan. Andreas syster som jobbar i resebranschen gav mig betyget 5+ så se nu till att printa ut den och sätta upp den på era anslagstavlor så att ni kan följa vart jag är för ögonblicket. Självklart kommer jag att ha ytterst begränsad tillgång till Internet under de närmaste två veckorna så jag har förmodligen ingen möjlighet att besvara alla trevliga mail som jag får. Ha det så bra och håll tummarna för mig hälsar:

Rickard (på helspänn) och Bettina

PS Bettina skall förmodligen på liknande 3-dagars seglingsutflykt i december. Då hoppas jag på besök från en viss Martin Nolin som befinner sig i Australien från och med mitten av november. DS

PS 2 I övermorgon åker jag. Tjoho! När jag kommer tillbaks är Malmö FF ett allsvenskt lag igen efter skamsäsongen i lingonserien. Tjoho! DS 2

PS 3 Efter resan och fram till den planerade Melbourne-trippen i december får jag, vilket ni nog förstår, leva på vatten och bröd. Inte konstigt att man drömmer om att det där stipendiet som vi sökte i somras skulle bli vårt fastän chansen är minimal osv.. DS 3

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign