Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

06 Juli
2014-07-15 (06:42)

Med tanke på hur många nätter jag tillbringat i sovsalar under de senaste tio månaderna är det förvånansvärt hur sällan jag blivit störd. Jag antar att man vänjer sig vid att ha människor och ljud tätt inpå även om det finns en viss gräns för hur livligt det kan vara utan att man ligger vaken. Den här natten passerades den gränsen med råge. Eftersom jag hade lagt mig så tidigt hade jag redan hunnit med tre eller kanske fyra timmars sömn när ett helt zoo av australiensiska festprissar invaderade sovsalen efter det att musiken stängts ner och den officiella festen hade avslutats på Beachcomber.

Ett av deras projekt var att undersöka hur många personer som kunde få plats i en säng vilket inte direkt är en tystlåten efterfest-aktivitet och det var i den stilen det fortsatte en bra stund tills dess att jag kapitulerade, klev upp, plockade med mig läsplattan och nätsurfade utanför receptionen efter att jag hade fått nattvakten till att starta om routern. Någon timme senare gick jag till sängs igen och sammanlagt lyckades jag ändå samla ihop tillräckligt med sömntimmar för att dagen inte skulle bli helt förstörd.

På morgonen hann det snabbt bli dags för boarding och en återfärd norrut till Yasawasöarna. Dansken, schweizaren och det kanadensiska paret önskades en fortsatt trevlig resa och därefter var det bara att tagga upp inför det jag hade tänkt mig skulle bli höjdpunkten i detta Fiji-kapitel vilket var tre nätter på det av många så varmt rekommenderade Barefoot Lodge som bland annat erbjuder möjligheten att snorkla med mantor.

Barefoot Lodge ligger på den inte särskilt stora ön Drawaqa och det första man möts av vid ankomsten är en väldigt vacker strand i klassiskt Söderhavssnitt. Som om detta inte vore nog har resorten ytterligare två stränder i andra väderstreck vilket gör att man alltid kan välja vilken vind, skugga eller avskildhet som önskas. Massor med sköna hängmattor finns utspridda över området och det var i en sådan jag hittade det unga danska paret från Kolding som bodde samtidigt som jag på Safe Landing. De skulle vidare söderut senare på eftermiddagen men försäkrade både att jag skulle bli riktigt nöjd med detta stopp samt att manta-snorklingen var en superupplevelse.

Jag checkades in i en hydda som hade fyra sängar tillsammans med den rödhåriga britten Luke ifrån Manchester och tog sedan ett varv på resorten. Målet var att hitta en gammal bekant i form av australiensiskan Hannah som enligt danskarna fortfarande var kvar här men skulle med samma färja som dem söderut om bara någon timme. Jag fann henne på stranden i sällskap med den lokala halta hunden och hann få lite konkreta tips likt vilken strand som var bäst för snorkling och så skrattade vi naturligtvis åt minnena ifrån vår vandringsexpedition till andra sidan ön ifrån Safe Landing som hade gjort personalen på Blue Lagoon Resort skräckslagen.

Efter ganska många dagar med bristfälliga nätförbindelser slog jag på stort och köpte en dyr men välfungerande 24h wifikod med förhoppningen om att kunna lägga ett par bokningar inför framtiden samt att få köra lite Skype med Matilda vilket jag inte hade gjort sedan på Tonga. Jag kom att fastna lite i efterforskningarna inför Vanuatu-stoppet om några veckor och glömde i viss mån bort både tid och rum så egentligen hann jag inte sysselsätta mig med så mycket annat under eftermiddagen innan jag släntrade bort till kvällsmaten.

Fiji är inte lika djupt religiöst som Tonga men det är ändå en lägre växel som gäller på söndagar och därför anordnades ingen avancerad längre form av underhållning denna kväll. Istället kom den lokala kyrkokören förbi och sjöng ett par fina låtar av internationellt snitt. Nu gjorde det inte särskilt mycket att framträdandet var kort eftersom jag fick trevligt sällskap vid bordet i form av ett australiensiskt par som sett mycket av världen samt finnen Mikko som semestrade på Fiji. Uteserveringen som nyttjas för kvällsmåltiderna här är mycket idyllisk och i denna trevliga miljö lyssnade jag till Mikkos reseberättelser ifrån bland annat Nordkorea som han besökt nyligen. Det är alltid extra kul att prata upplevelser ifrån jordens alla hörn med en riktig resenär som härstammar ifrån samma del av denna fantastiska planet som en själv och jag märkte att Mikko också uppskattade sällskapet under tiden som vi avnjöt en trerätters-meny. Så mycket mer action blev det inte eftersom jag var rejält trött efter nattens begränsade sömn och med hjälp av ljuset ifrån min pannlampa lyckades jag leta mig tillbaka till hyddan i nattmörkret.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign