Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

08 November
2015-11-10 (16:44)

Andra långflygningen var lika händelselös som den första. Generellt ska det väl sägas att Qatar Airways höll hög klass med fräscha plan och god service. Bolaget känns definitivt som ett aktuellt och prisvärt alternativ även för framtida långresor. Flygplatsen i Singapore bjöd inte heller den på några stora äventyr; passkontrollen gick smidigt, vårt bagage kom fram och tulltjänstemännen tycktes måttligt intresserade av det sömniga svenska paret med backpacks. Nöjda marscherade vi in i landet och jag lät små fanfarer spelas upp i mitt huvud eftersom jag nått ett litet jubileum - land nummer 60, bara 135 kvar nu till målet!...

Det krävdes två byten och ganska lång restid med den moderna metron innan vi tagit oss fram till rätt station. Den fuktiga varma luften slog emot oss (på det där klassiska viset som hör till i många länder med hygglig närhet till ekvatorn) för första gången då vi kom åkandes upp med rulltrapporna ur Singapores mörkare innandömen. Vägbeskrivningen till vårt boende slutade i princip på gatan utanför metrostationen men vi räddades av en vänlig kvinna med hund som ropade på oss ifrån andra sidan gatan när vi såg lite vilsna ut. Det visade sig att de nummer som förbryllade oss längs med gatan var någon sorts kvartersnummer som inte alls skulle förväxlas med gatuadresser och vi var faktiskt på väg åt alldeles rätt håll. Vi tackade henne för hjälpen och konstaterade att första intrycket av en ny stad eller ett nytt land påverkas extremt mycket i positiv riktning tack vare en så vänlig själ.

Bokningen av boende i Singapore hade skötts av mig i ett tidigt skede av reseplaneringen och det var vid ett tillfälle då ekonomen som finns i mig hade mycket att säga till om. The Mitraa Hostel erbjöd priser till en tredjedel av konkurrenternas nivåer (vilket är en betydande skillnad i Singapore) och hade ganska schyssta recensioner så valet hade varit enkelt. Textbeskrivningen av rummen gav dock vissa skäl till oro om man inte är hängivet entusiastisk över simpelt spartanskt boende. Den oron skulle visa sig vara ganska befogad när vi fick nycklarna efter att ha väntat en stund på att rummet ställdes i ordning till den tidiga incheckningen.

Vi placerades i ett litet rosamålat kyffe som endast innehöll en enkel garderob, en våningssäng i metall som sett sina bättre dagar samt ett konstförsök med bamburam som kan ha föreställt en matador tillsammans med en tjur. Det var visserligen rent men det var också till hundra procent befriat från romantik, eluttag och mänsklig omtanke. Nöden har ingen lag, vi släppte direkt allt vi bar på och inledde Singapore-vistelsen med att sova i tre timmar i våningssängen. Det behövdes efter den långa resan.

Efter att vi hade vaknat och fräschat upp oss med varsin dusch en bit in på eftermiddagen kändes det som att vi behövde en promenad efter allt stillasittande på flygen till Asien. En studie av stadskartan gav informationen att vi befann oss på rimligt avstånd till Little India vilket lät spännande! Ju närmare vi kom Little India desto mer förvandlades omgivningarna och till sist var det bara vi, affärer och marknader med färgglada tyger, smyckesbutiker med gigantiska broscher samt tusentals och åter tusentals med indier som köade, surrade och lite mer allmänt stimmade runt.

Efter att ha väntat in en kortare regnskur tillsammans med ett gäng indier under ett tak frågade vi oss fram till en hawker station vilket är en reglerad samling matstånd på en anvisad plats ungefär likt Malmöfestivalen. Streetfood på hawker stations är extremt stort och populärt i Singapore och många som driver dessa stånd ser det som ett livskall där en rätt utvecklas till perfektion under kanske 30 till 40 år och sedan ärvs av en familjemedlem i nästa generation. Eftersom vi befann oss i Little India var den hawker station vi hittade till inriktad på indisk mat. Vi valde taktiskt att ställa oss i den längsta kön eftersom lokalborna säkerligen har koll på vad som är bäst. Därmed föll valet på en mycket välsmakande kycklingrätt med ris och ett par olika sorters sås. Denna rätt hade recenserats av en matskribent ifrån Sunday Times och med all rätt fått höga betyg. Vi gjorde såklart som lokalborna och åt den kladdiga maten med händerna. Utsökt och mättande!

Med mat i magen kände vi att det var hög tid att fira vår semester med en drink och i Singapore finns det egentligen då bara ett alternativ för förstagångsbesökaren - Raffles Hotel! Tidigare under dagen hade Matilda lovordat staden för att de döper sina metrostationer efter de sevärdheter som turisterna vill ta sig till och därför åkte vi nu till Raffles Place. Problemet var bara att vi inte alls lyckades orientera oss på vår karta och dessutom kändes det lite fel att vi befann oss i de flashiga finanskvarteren med sina blänkande skyskrapor och män i kostymer som traskade runt med ångande take-away kaffemuggar. Till sist erkände vi oss besegrade och frågade en lokalbo om vägen till hotellet. Det visade sig att vi var 2,5 km fel. Så mycket för den smarta namngivningen av tunnelbanans stationer...

Ännu en metrofärd senare hittade vi på egen hand fram till hotellet och placerade oss i kön till världsberömda "The Long Bar" på Raffles Hotels andra våning. Precis som alla andra i kön ville vi prova att dricka en Singapore Sling på platsen där den uppfanns av bartendern Ngiam Tong Boon för exakt 100 år sedan (1915). På den tiden var det koloniala hotellet samlingsplatsen för det lite finare folket där etiketten förbjöd kvinnorna att dricka alkohol publikt. Den talangfulle Ngiam såg dock en intressant möjlighet till extra business genom att skapa en cocktail som såg ut som fruktjuice. Han blandade ananas- och limejuice med Gin, Dom Benedictine, Brandy samt Cointreau och maskerade avslutningsvis listigt drinken rosa och feminin med Grenadine. En världssuccé var född!

Det är inte bara Singapore Sling som gjort ett besök på Raffles Hotel till ett måste för turisterna. Staden är vida känd för sina extrema ordningsregler med förbud och dryga böter vid nedskräpning och därför är det naturligtvis lite extra spännande att kasta jordnötsskal i drivor på golvet vilket man förväntas göra i The Long Bar. Så också vi! Drinken i sig smakade som förväntat helt ok men inte på något vis så fantastiskt att den var värd sin prislapp på 200 spänn men här är det ju helhetsupplevelsen och historiens vingslag i den koloniala baren man är på jakt efter. Samt att få kasta skal på golvet såklart!

Semestern hade nu skålats in och vi började promenera, först lite på måfå och sedan i riktning mot ett gigantiskt pariserhjul. Väl framme vid detta tyckte vi dock att den extremt långsamma färden runt i hjulet var alldeles för dyr och vi tog då istället sikte på den ikoniska byggnaden Marina Bay Sands. Detta hotell- och casinokomplex består egentligen av tre fristående skyskrapor med en stor platta placerad över dem alla längst upp. Där, uppe på plattan, finns en komplett poolanläggning med palmer och hela rubbet samt en fantastisk utsikt över Singapore för hotellgästerna och därtill en flashig rooftop bar. Jag hade läst att man som utomstående kunde åka upp gratis och kolla på utsikten vilket visade sig stämma. Poolbad och bar på 59:e våningen kändes helrätt när vi avundsjukt kollade in hotellgästernas aktiviteter och vi bestämde på stört att nästa gång vi åker till Singapore ska vi bo på Marina Bay Sands, kosta vad det kosta vill!

Vi hade gått rätt långt och var ganska slitna men Matilda föreslog nu ändå ett besök i närbelägna Gardens by the Bay - en oerhört märklig park där det lilla möter det storslagna och gigantiska neonupplysta låtsatssvampar trängs med romantiska små broar, statyer och spännande passager. Parken är riktigt spektakulär och kanske som allra mest lämpad för fotografering kvällstid. Trots våra trötta ben hade vi svårt att sluta traska runt för att upptäcka nya motiv. En fantastisk, svårbeskriven och väldigt annorlunda plats som man tveklöst skulle kunna spendera en halvdag på om tiden bara fanns. Rekommenderas varmt!

Kvällen avslutades med metro hem till betydligt mindre glamorösa The Mitraa Hostel. Så fort man klivit in genom dörren kändes lyxiga drinkar i kolonial miljö på The Raffels Hotel, takpoolen på 59:e våningen med utsikt över hela Singapore och de gigantiska neonupplysta svamparna i Gardens by The Bay väldigt avlägset. Rosa vägg, matadoren med tjuren innanför bamburamen och arméns kvarglömda våningssäng var nu åter vår verklighet men så är ju också Singapore en stad och ett land med väldigt märkliga men spännande kontraster.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign