Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

19 November
2015-12-06 (18:29)

Ödehotellet Apek Utama i Brunei var i grunden ett ganska sympatiskt ställe men om man är de enda gästerna i ett ganska stort hotellbygge blir helhetsintrycket ofrånkomligen lite påverkat och vinklat av saken. Inkluderat i priset för att bo på hotellet var en enkel självserveringsfrukost i ett kök som verkligen inte var en barnlek att hitta till. I gångarna och rummen på nedanvåningen där köket gömts undan luktade det kattpiss och förklaringen till detta visade sig vara supersöta blyga kattungar som bara var några veckor gamla. Hur gulligt som helst men kallar man boendet for hotell kanske inte husdjur som inte ens är rumsrena ska stryka runt i korridorerna? Man kanske också ska se till att det bröd som erbjuds gästerna till frukost inte är mögligt? Det var ett enkelt beslut att vända på klacken och istället satsa på en frukost inne i stan.

Min föreställning var att vi denna förmiddag skulle försöka hitta en geocache vilket hade varit riktigt coolt att få med sig ifrån Brunei. Den närmaste låg dock gömd på en hög utsiktskulle och att jaga rätt på den skulle innebära en krävande bestigning av kullen till fots och det räckte med att komma utanför dörren för att inse att det denna dag var alldeles för varmt för skattjakter. Vi ställde också in ett tänkt besök på ett museum då bara tanken på att ta för oss saker i den tryckande värmen fick oss båda att bli helt vimmelkantiga. Istället gjorde vi ett nytt försök att leta oss fram till vattentaxipiren. Vi lyckades nästan och kom åtminstone fram till en träbrygga vid vattnet varifrån vi kunde vifta till oss en vattengående taxi. Den tog oss till Waterfront och därifrån var det nära till det café som vi landat på efter turistandet under gårdagen. Där blev vi nu sittande fram till lunch.

Med mat i magen tog vi en ny vattentaxi tillbaka till hotellet. Det låga vattenståndet gjorde det komplicerat att lägga till vid bryggan och när chaffisen väl lyckades med den saken hamnade vi i en liten konflikt om priset för skjutsen då jag ansåg att vi hade avtalat två pengar och han menade att det var två pengar per person. Kompromissen blev såklart tre och med detta fastställt promenerade vi de sista meterna till hotellet och fick indiskan i repan till att ringa in en flygtransport åt oss.

Taxin indiskan hade beställt visade sig vara hennes väninna som dök upp en stund senare i sin privata bil, hämtade upp oss och fixade transfern till flygplatsen. Två flygningar väntade under eftermiddagen och den första var med Royal Brunei Airlines som prickfritt förflyttade oss från Bandar Seri Begawan i Brunei till Kota Kinabalu i Malaysia som vi nu landade i för tredje gången och återvände till för fjärde gången under denna resa.

Den här gången var det dock lite mer kritiskt med tiderna än vad som tidigare varit fallet. Vi skulle nämligen på kort tid ta oss till en helt annan terminal vilket krävde en ganska lång taxiresa. Under denna taxiresa fick vi ett mycket udda möte med en poliseskorterad fångtransport där brottslingarna satt likt apor i en bur bakom ett tjockt galler. Kanske inte riktigt en syn man brukar mötas av hemmavid.

Nästa flyg skulle faktiskt ta oss till en helt annan ö än Borneo. Förbindelserna mellan norr och söder på Borneo är helt hopplösa och för att få ihop vårt späckade schema tvingades vi flyga till Jakarta som ligger på Java. Flyget hade bokats med den asiatiska lågprisjätten Air Asia och en liten finess var att vi redan vid bokningen på nätet hade fått välja maträtt i en meny vilket jag aldrig tidigare upplevt på en reguljär flygning. Terminalen detta flyg gick ifrån var riktigt kaotisk och vi var mer än tacksamma över att det första flyget och taxiresan gått så smidigt för här rann verkligen tiden iväg i köer till incheckningen och säkerhetskontrollen.

Vi landade så sent i Jakarta att allt annat än ett flygplatshotell i denna jättestad vore ett rent självmord eftersom vi skulle iväg igen tidigt nästa morgon. Naturligtvis kändes det lite tråkigt att inte få uppleva mer än korta transportsträckor av Java och Jakarta men det får helt enkelt bli en annan resa. Vi fick ändå viss försmak av kaoset och pulsen då taxiresan till vårt Ibis-hotell, som egentligen bara låg en kilometer bort, ändå tog mer än en halvtimme eftersom chauffören var tvungen att köra världens kringelikrok-väg för att komma dit. Under den sträckan såg vi ett extremt myller av människor, matstånd och mopeder - de tre m som utgör själen varje större asiatisk stad med någon form av självaktning.

Väl framme vid Ibis fick vi ett mottagande som låg några hack över den lyxfaktor vi hunnit vänja oss vid på resan. Personal från hotellet öppnade taxins bildörrar och bar våra väskor vilket kändes misstänkt omtänksamt. Det visade sig naturligtvis att taxichauffören kört oss till fel Ibis men den budgetvariant av hotellkedjan vi hittat ett erbjudande hos låg bara ett hus bort och kunde nås till fots. En nervös nyanställd kille i repan hade extrema bestyr med att checka in oss och när han en stund senare dessutom tvingades upp till vårt rum för att be mig om en underskrift på kreditkortskvittot (vilket han först hade missat) höll han nästan på att gå under av stressen.

Vår kanske mest kritiska dag rent logistiskt hade suttit som en smäck och vi började nu på allvar våga hoppas att vi faktiskt skulle kunna ta oss i tid till det som förväntades bli resans största höjdpunkt vilket var morgondagens start av den specialchartrade båtturen i Tanjung Puting National Park. Fortfarande återstod dock en flygning med ett flygbolag som få människor någonsin hört talas om men det fick bli morgondagens huvudvärk. Nu väntade först skön sömn i en hotellsäng. Bra så!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign