Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

27 November
2016-07-11 (09:56)

Det ingick inte någon frukost på Le Apple Boutique Hotel och vi valde därför att käka frulle på en av serveringarna i anslutning till Pavillion. Dagen var i det närmaste helt vikt åt shopping och den planen följde vi. Mitt önskemål om att få käka lunch på den amerikanska favorithamburgerkedjan Johnny Rockets gick igenom och utöver smaskiga hamburgare tryckte vi i oss alldeles sagolik milkshake. Det gäller att avsluta semestrandet med flaggan i absolut topp!

Under eftermiddagen fortsatte shoppingrundan i Kuala Lumpur och när vi till sist kände oss helt utmattade och färdiga med den aktiviteten för dagen stack vi tillbaka till hotellet och vilade lite innan det var dags att duscha och byta om till kvällens förbokade tänkta höjdpunkt. Egentligen kan man diskutera nödvändigheten med att byta om och göra sig fin till vad som komma skulle men det skulle mentalt ändå kännas konstigt att avstå. Ett märkligt resonemang kanske men det gör sig alldeles strax begripligt.

Dining in the dark är ett restaurangkoncept som spritt sig över världen och bland annat går att finna i Stockholm. En av världens mest framgångsrika restauranger som kör detta koncept som ofta beskrivs som en multisinnes-resa är belägen i Kuala Lumpur och vi tyckte oss på förhand ha prickat in en värdig höjdpunkt som avslut på en alldeles fantastisk resa.

Redan i trappuppgången till restaurangen var det egentligen meningen att våra sinnen skulle ha kittlats av en speciell doft (vi märkte ingenting) vilket vår värdinna för kvällen informerade oss om innan vi fick en redogörelse för vad som väntade oss i upplevelseväg. Som ett test och en andra mer avancerad förberedande sinnesuppvärmare fick vi sätta på oss varsin ögonbindel och därefter skulle man med händerna leta upp ett antal gem som gömts i varsin skål med ris. Inte helt oväntat var Matilda färdig långt före mig med uppgiften och i ärlighetens namn gav jag faktiskt upp och drog av mig ögonbindeln i ren frustration utan att ha hittat det sista gemet.

Därefter var det dags för riktig action utan ögonbindel. Vi presenterades för vår blinda kypare. Han bad oss skapa ett litet tåg där jag fick lägga händerna på hans axlar och Matilda lade sedan händerna på mina axlar. Det krävdes inte många steg in i rummet intill innan det var alldeles becksvart och nu leddes två blinda svenskar fram av den blinde kyparen till vårt bord. Vi gick i zick-zack för att undvika att springa in i restaurangens övriga bord och gäster och man tappade verkligen helt orienteringen. Väl framme vid våra platser fick vi inledande instruktioner och tips innan det var dags att hugga i. Omkring oss kunde vi höra de övriga gästerna föra stillsamma konversationer på olika språk samtidigt som vi fnittrigt försökte hitta glas, bestick samt tallrikar och dessutom få in maten och drycken i munnen. Det var fullständigt kolsvart i lokalen och inte tal om att ögonen vande sig vid mörkret så att man kunde se något. Läskigt och kul samtidigt!

Serveringskonceptet bygger på att man inte ska veta vilken mat som serveras utan försöka lista ut det med smak, lukt och känsel. Tapas-rätterna kom ut i sammanlagt fyra serveringar och vi försökte hela tiden äta av samma rätt samtidigt och gissa tillsammans på vad vi åt. Redan på första förrätten kändes det som att vi var helt fel ute då det smakade som en blandning av gravad lax och äpple vilket knappast serverades på restaurang i Malaysia. En av de fem förrätterna var med säkerhet en sallad med nötter, en annan något mjukt smaksatt med timjan och den sista förrätten innehöll bönor.

Det gick inte att sluta föreställa sig att någon hela tiden iakttog en och satt och flinade åt den ofrånkomliga tafattheten. För att inte tappa bort sig gällde det att vara taktisk och hela tiden ställa eller lägga tillbaka glas, bestick och fat på exakt samma ställe på bordet. Matilda hittade naturligtvis snabbt rätt med det taktiska och som alltid gick det lite långsammare för mig att få ordning på rutinerna men jag klarade mig åtminstone hyggligt. Åtminstone om jag själv får bedöma insatsen...

Efter förrätterna serverades en soppa i den andra serveringen och vi var båda rätt säkra på att det var en fisksoppa som innehöll selleri. Därefter var det dags för huvudrätterna som var tre till antalet och ganska kluriga. Den första var med säkerhet en pasta och jag var övertygad om att den serverades tillsammans med zucchini. Andra huvudrättenrätten var svårplacerat kött, kanske lamm och även den tredje huvudrätten innehöll kött som utan tvekan hade ett tillbehör som var brysselkål.

Jag ser gärna efterrätter som ett personligt specialområde och med hjälp av min partner kunde vi med ganska stor säkerhet namnge åtminstone fyra av de hela fem delikatesserna som kom ut i den sista serveringen. Chokladmousse, fruktkompott och kanelglass tog vi alla direkt utan tvekan. "Här är ju frosting" hörde jag Matilda utropa mittemot mig och vi kom fram till att den spritsats ovanpå en morotskaka. Den enda efterrätten vars innehåll vi inte helt säkert kunde lista ut var en paj och vi började kanske inte känna oss som fullblodsproffs på att vara blinda men vi var åtminstone lite skickligare än en timme tidigare.

När måltiden till sist avslutats skapade vi åter ett tåg i sällskap med kyparen och efter en kortare zick-zack promenad kom vi ut i en gång där det sakta men säkert blev lite ljusare. Synen kunde åter tas i bruk och nu uppskattade man detta sinne kanske mer än någonsin för även om det varit en häftig och tänkvärd upplevelse att äta som en blind är det inte direkt något jag skulle vilja göra särskilt ofta. Jag trivs med att se min mat, sällskapet och omgivningen och är lyckligt lottad som kan göra detta!

Värdinnan lockade ut oss på restaurangens takterrass för en enklare drink samt en genomgång av kvällens rätter. Det visade sig att den allra första rätten faktiskt varit gravad lax med äpple precis som vi hade trott! Salladen med nötter och förrätten med bönor hade vi också prickat in medan vi haft svårare för att lista ut Quiche med svamp och timjan samt en Fetaost- och apelsinröra. Fisksoppan som mellanrätt var helt korrekt och vi hade ganska rätt även på huvudrätterna som var Pasta med zucchini och äpple, Lammgryta med morötter samt Anka med äpple och brysselkål. Ännu bättre gick det på efterrätterna där vi hade fyra av fem rätt (inklusive morotskakan med frosting). Pumpapajen var den enda plumpen i protokollet. Vilka blindmatsproffs liksom!

Vi satt där på terrassen och kände oss äckligt självgoda då lättare panik plötsligt utbröt. Ifrån ingenstans kom en riktigt stor svart råtta springandes in under vårt bord och nosade snabbt på Matildas fot innan den sprang iväg bort till sällskapet snett mittemot där den försvann in under deras soffa. Efter denna incident var man inte särskilt sugen på att sätta ner fötterna på golvet igen och vi fick rätt bråttom med att betala notan och bege oss iväg ifrån terrassen på andra våningen.

I samband med att vi betalde notan fick vi en voucher som berättigade innehavaren till två drinkar för priset av en på ett ställe alldeles runt hörnet. Det luktade turistfälla lång väg men baren visade sig faktiskt vara riktigt bra! Vi beställde in varsin välsmakande mojito vilket kändes lite tråkigt då vi senare såg flera andra sällskap beställa in den ena eldsprutande drinken mer fantasifull än den andra, alltid i spännande neonfärger.

Avståndet ifrån den bargata där vi nu befann oss till Taps Beer Bar där vi spenderat de avslutande timmarna föregående kväll var bara något kvarter och när Matilda föreslog att vi skulle stanna till där som ett sista stopp även denna kväll nickade jag snabbt och ivrigt. Precis som under gårdagen underhöll ett liveband barens törstiga gäster och det blev till en stilfull avslutningskväll i Malaysia. Nu återstod i princip bara hemresan av vårt stora äventyr.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign