Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

08 Juli
2016-07-18 (17:03)

När alarmet ringde på mobiltelefonen på morgonen fanns det egentligen ingenting som skvallrade om att något speciellt var i görningen. En helt vanlig arbetsdag väntade, både för mig och Matilda. Den helt vanliga arbetsdagen var visserligen inte helt vanlig eftersom den kändes så olidligt lång och verkligen aldrig tycktes ta slut. Men till sist gjorde den det ändå och vi möttes upp hemma i vardagsrummet där vi hade spenderat en stor del av gårdagskvällen åt packningsbestyr samtidigt som vi provat att äta N''ice (alkoholhaltig glass!) för att komma i rätt sinnesstämning. Nu återstod bara att trycka ner de sista prylarna i våra backpacks, dra ur sladdar, tömma kylen och surfa lite på väderprognoser för helt andra platser på den här planeten än där vi just nu befann oss.

Stora äventyr väntade! Det tycks visserligen vara fallet ganska ofta för oss för bara sedan den sista monsterresan till Borneo i november hade vi hunnit med en tripp till polska Gdansk till nyår, en resa till Budapest och Bratislava under senvåren, en spa-resa till Jylland och bara någon vecka tidigare hade vi kryssat runt med hyrbil på Franska Rivieran, besökt Monaco samt hälsat på Matildas bror med familj i Italien. Dessutom hade jag hunnit med ett flertal jobbresor till Finland och en tur i tjänsten till St Petersburg. Lägg därtill ett flertal utflykter till Värmland och Västergötland samt en weekend i Stockholm. Så visst är vi ute på äventyr ofta. Men det här var större än så!

Någon gång efter nyår hade vi på allvar börjat fundera kring en större resa under sommaren. Först hade vi tänkt oss att kombinera OS i Rio med antingen Amazonas eller Karibien men tajmingen med en riktig långresa i augusti var inte särskilt kompatibel med mitt jobb och dessutom var zika-virusets utbredning en stressande faktor. Vi började då fundera på att kombinera ett besök i Matildas gamla au-pair-stad Dallas med en roadtrip ifrån Texas till Florida samt en kryssning i norra Karibien men även här kände vi en viss oro för zika-virusets utbredning norröver på några månaders sikt. Istället bestämde vi oss för att blicka åt ett helt annat håll i världen och en dag klurade jag ut en kombinationsresa som direkt kändes helrätt trots att vi aldrig hade diskuterat destinationerna särskilt mycket. Införsäljningen till Matilda var verkligen den enklaste saken i världen och ibland vet jag inte om det är helt lyckat för vår ekonomi att vi båda är lika tokiga i att resa - det finns liksom inget filter att sila de galna idéerna genom...

Vad vi sökt var en treveckors-resa som innehöll fin natur, spännande djurliv, spektakulär kultur, god mat och avslutningsvis lite sol och bad eftersom vi inte alls fått något av det sistnämnda på Borneo-resan. Kombinationen Sri Lanka/Maldiverna skulle ge oss precis allt det där! Sri Lanka kunde erbjuda oss elefanter och leoparder i naturparkerna, vackra vandringar bland teplantager och bergskedjor på höglandet och fler spännande kulturella världsarv på en liten yta än kanske någon annan plats på denna planet. Lägg därtill att det ifrån Sri Lanka går att köpa billiga flygstolar till världens kanske ledande paradis för sol och bad som ganska nyligen öppnat upp för alternativ turism utöver de exklusiva svindyra resorterna - Maldiverna! Sagt och gjort! Bara någon vecka efter att idén föddes var flygresorna bokade. Wow! Och jisses! Hur gick det här till?

Strax före kl 19 tassade vi ut ur vår lägenhet med varsin backpack på ryggen, låste ytterdörren och lämnade vardagen i Malmö. Flyget skulle inte gå förrän 22:40 ifrån Kastrup så vi hade gott om tid till att fira avresan med varsin semesteröl/cider på flygplatsen efter att vi tagit tåget över Öresundsbron. Den här heliga stunden timmarna innan flyget avgår mot äventyret är på sitt sätt den allra bästa eftersom allt kul fortfarande ligger framför en likt en matta med upplevelser redo att rullas ut.

Precis som till Borneo flög vi med Qatar Airways via Doha. För att lättare kunna sova under första flygningen lät jag Matilda bjuda mig på en lugnande tablett. Filmutbudet ombord var alldeles lysande och jag bestämde mig för att se den senaste Star Wars-rullen som jag bara sett på bio tidigare. Tack vare tabletten gick det dock inte att hålla sig vaken hela filmen och så snart matserveringen var avklarad kastade jag in handduken och somnade in precis som Matilda gjorde bredvid. Så satt vi där intill varandra tusentals meter upp i luften och snarkade i takt. På väg mot det stora äventyret. Igen.<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign