Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

11 April
2017-04-12 (21:22)

En kväll i december när Matilda inte var hemma kom jag på att överenskommelsen om att inte köpa några julklappar till varandra kanske inte riktigt gällde om det handlade om en resa? Om jag dessutom kunde komma över den till ett riktigt rövarpris skulle hon kanske inte se utflykten som ett inköp utan istället som ett fynd? Under året jag reste runt jordklotet hade flygpoängen, via lojalitetsprogrammet i British Airways Frequent Flyer-program, noggrant samlats på hög och tillsammans med insamlade poäng ifrån mitt privata kreditkort hade poängsumman börjat bli ansenlig. På nätet sökte jag mig fram till informationen att utomeuropeiska flygningar via Berlin (låga flygskatter) med partnerbolaget Air Berlin kunde vara riktigt förmånliga och efter att ha spenderat nästan alla mina insamlade poäng fick jag köpa två biljetter t/r till Abu Dhabi för sammanlagt ca 1700 sek. Fantastiskt förmånligt! På julafton visade det sig att jag känner min blivande hustru (vi gifter oss senare i år) riktigt bra för julklappen föll väl ut trots att jag inte följt vårt julklappsavtal. Arabiska halvön väntade således på oss fram till påsk. Ungefär då julen tar slut enligt sången.

Även om vi båda vid ett flertal tillfällen mellanlandat i Mellanöstern har vi aldrig lämnat regionens flygplatser och därmed fanns det en hel del nya destinationer att välja på när rutten designades. Ett prova-på-stopp i Dubai kändes givet och jag var sugen på en roadtrip genom öknen vilket gjorde en biltur till Oman lämplig. Dessutom gillar vi att sticka in något lite mer udda besöksmål och valde därför det lilla landet Bahrain. Ska man besöka alla världens länder måste även den typen av destinationer bockas av och detta kändes som ett ypperligt tillfälle. Tre länder (Förenade Arabemiraten, Oman och Bahrain) på en vecka är tämligen offensivt men absolut inte hysteriskt eftersom avstånden mellan länderna är små.

Förväntningarna på denna påskresa är lite annorlunda jämfört med hur vi annars brukar se på våra resmål. Natur, djurliv och kultur brukar normalt sett stå högt upp på vår agenda men här är det väl snarare modern arkitektur, enorma köpcentra och imponerande skapelser i Las Vegas-stil som kommer sätta tonen för resan. Dessutom känner man en viss skepsis mot den omoderna kvinnosynen och sättet gästarbetare påstås behandlas. Samtidigt har jag lärt mig att världens länder sällan är så som de beskrivs i media hemmavid. Detta gäller särskilt när man kommer utanför Europa och det ska därför bli intressant att skaffa sig en egen åsikt även om vi bara kommer hinna skrapa lite försiktigt på ytan.

Min påskarbetsvecka blev extremt kort. Efter en dag tackade jag för mig och önskade kollegorna en Glad Påsk. Nästa morgon ringde våra väckarklockor redan 04:00 på morgonen för att vi skulle hinna med det korta 06:30-flyget till Berlin ifrån Kastrup. Jag har faktiskt aldrig landat på Berlins flygplats Tegel förut och kommer, om möjligheten ges, även undvika denna flygplats i framtiden för maken till könlös och död plats får man leta efter! Vi lyckades dock, trots detta, slå ihjäl ungefär fyra timmars väntan och sedan ytterligare en timme ombord innan det försenade planet äntligen kom iväg.

Flygningen ifrån Berlin till Abu Dhabi är en sextimmars-historia. Matilda hade, i vanlig ordning, tagit sina tabletter mot flygrädsla vilket gör sällskapet med henne till en tämligen intetsägande historia eftersom hon blir så sömnig att hon inte orkar bry sig om vad som händer i omgivningen. Hon somnade några minuter in i en film och sedan fick istället Klas Ingesson bli mitt sällskap i kabinen. Jag sträckläste "Det är bara lite cancer". Under sista kapitlet fick jag lägga ifrån mig boken flera gånger då tårarna forsade nedför kinderna. Jag antar att folk i omgivningen undrade hur jag egentligen mådde men de kunde ju inte veta att Klas just då tog farväl av sin gamle radarpartner Kennet Andersson. Det behövs definitivt fler Klas Ingesson i fotbollen och samhället.

Vi landade i Abu Dhabi runt 20:30 lokal tid. Flygplatsen var naturligtvis modern och ögonscanning krävdes vid passkontrollen för inpassage i Förenade Arabemiraten. Efter att väskorna hämtats upp satte vi oss i en taxi och tog sikte på vårt centralt belägna hotell Nehad Bin Majid. Under halvtimmesfärden dit passerade vi den verkligt storslagna moskén Sheikh Zayed Grand Mosque. Kvällstid är den belyst med ett unikt ljussystem i blå toner som återskapar månens faser. En alldeles häpnadsväckande syn och en perfekt teaser inför morgondagen då vi hade ett besök dit inplanerat.

Under den här resan kommer vi bo lite lyxigare än vanligt av det enkla skälet att vi hittade schyssta hotell i samma prisklass som de lägenheter som fanns att hyra via Airbnb och det här är inte direkt länder där man bor på vandrarhem. Just en sådan här kväll, när man rest precis hela dagen, är det ju heller inte helt fel att somna in i en skön stor dubbelsäng i ett luftkonditionerat rum istället för i en taskig trång träsäng i ett slitet rum med en dammig takfläkt. Kanske börjar vi bli bekväma, det sägs ju att när fan blir gammal blir han religiös?

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign