Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

12 April
2017-04-15 (21:19)

Vi rullade fram i vår taxi till Sheikh Zayed Grand Mosque en bit in på förmiddagen efter ett svettigt pass i gymmet på hotellet samt en enkel egensnickrad frukost, som vi handlat på oss i ett snabbköp intill hotellet. Moskén var även i dagsljus en verkligt imponerande byggnation och vi skulle ganska snart lära oss att kupolernas likhet med Taj Mahals kupoler inte var en slump. När byggnaden färdigställdes 2007 var den världens största moské men numera har den storleksmässigt passerats av sina saudiska syskon i Mekka och Medina.

Med hela 96 kupoler och 4 minareter som vardera mäter 107 meter kan det vara svårt att veta var man som turist skall inleda sitt utforskande av skapelsen efter att de obligatoriska bilderna knäppts ifrån utsidan. Vi hade dock läst in att en guidad gratistur skulle starta kl 11:00 och försökte skynda oss för att hinna i tid till den. Först behövde vi dock ta oss igenom säkerhetskontrollen och sedan fick Matilda låna ett täckande brunt helplagg (löst sittande långbyxor och och en tröja som täckte axlarna räckte ej då även exempelvis håret behövde täckas). Hon höll naturligtvis på att få värmeslag direkt då vi med raska steg skyndade till de guidade turernas startplats.

Den guidade turen var utmärkt. Numera är det sällan jag blir riktigt imponerad av byggnadsverk, särskilt om de är moderna. Denna moské föll dock in i fållan för undantag då såväl storleken som storslagenheten var överväldigande. Sammanlagt kan ca 41 000 tillbedjande vistas i den religiösa byggnaden samtidigt och den stora innergården (17 000 kvadratmeter) som badade i sol är tillverkad i marmor (anses naturligtvis vara världens största marmorkonstruktion) med vackra mosaikblommor. På insidorna av kupolerna tecknades vackert textstycken ur Koranen och när vi klev in i bönesalarna, efter att ha ställt av våra skor, fick vi se gigantiska färgglada takkronor samtidigt som vi traskade över världens största handgjorda matta (5627 kvadratmeter stor och en vikt på 35 ton). Ingenting hade lämnats åt slumpen och inspirationen i arkitekturen och inredningsdesignen hade hämtats ifrån hela världen. Sammanfattningsvis ett fantastiskt modernt religiöst byggnadsverk som omöjligen kan lämna en besökare oberörd och dessutom var den guidade turen väldigt lärorik!

Jag avundades verkligen inte Matilda som vandrade runt där i någon timme i en kokong av tyg mitt i den pressande hettan. Temperaturen i skuggan låg runt 40 grader och vi insåg att det gällde att ta det lite lugnt efter den guidade turen så vi tog en taxi till ett köpcentra där vi käkade en lättare lunch (intill svenska MAX som har några hamburgerrestauranger i Mellanöstern) innan vi åkte tillbaka till hotellet. En kortare siesta på hotellrummet var den vila vi tillät oss själva innan vi hämtades upp för dagens andra huvudaktivitet vilket var en ökensafari. Utöver chauffören och vi själva tog även en brittisk/finsk familj med två charmiga döttrar på nio och sju år plats i jeepen som tog en väg rakt österut med sikte på öknen.

Några år tidigare, när Matilda och jag hemlighetsfullt smusslade med vårt nyss upptäckta intresse för varandra på ett busstak i Peru, stannade vi till med vår rosa buss i Ica. Därifrån organiserades äventyrsturer som bland annat innehöll rallyfärder över sanddynerna ute i öknen med stora specialfordon i stål. Av någon obegriplig anledning hade Matilda och hennes kompis Anna anmält sig till en sådan tur och blev så otroligt åksjuka och vettskrämda att de knappt kunde prata om något annat i flera dagar. Nu satt Matilda, obegripligt nog, här i en jeep bredvid mig för att återuppleva rally över sanddynerna och jag kunde märka att hon var sammanbiten inför upplevelsen. Dock hade hon förberett sig bättre och tagit en åksjuketablett till skillnad mot förra gången. De två småtjejerna i sätet bakom oss kunde sägas vara Matildas absoluta kontrast. De var alldeles till sig av upphetsning och berättade ivrigt om hur mycket de älskade bergochdalbanor.

Chauffören körde av den asfalterade vägen och rakt ut i ökensanden efter kanske en timmes bilkörning. Vi sammanstrålade med fem andra likadana bilar intill en mindre kamelfarm. Under tiden som vi studerade och fotograferade kamelerna tömde chaufförerna bilarnas däck på en del luft för att det skulle bli enklare att köra över sanddynerna. Sedan bar det av i en löst sammanhållen rallykaravan. Först var det ganska platt och bara lite skumpigt men snart tornade sanddynerna upp sig framför oss. Det såg ut precis som öken gör på film. Matilda spände sig koncentrerat av nervositet, småtjejerna bubblade av upphetsning.

Upp och ner över sanddynerna åkte och slirade vi. Småtjejerna tjöt av glädje. Matilda var inledningsvis tyst och blundade i varje nedförsbacke men ganska snart hörde jag henne klucka av skratt. Jag tror faktiskt att tjejernas oförställda glädje och lyriska kommentarer smittade av sig på henne. Kanske var det också lite läskigare åkning och mer en känsla av att fordonet skulle välta i Peru men min kvinna har definitivt blivit tuffare under åren vi känt varandra vilket kanske inte är så konstigt med tanke på alla äventyr vi varit iväg på.

Åkturen avslutades vid ett uppbyggt beduinläger mitt ute i öknen. Där provade vi tillsammans på kamelritt (egentligen är det enpuckliga dromedarer här men alla kallar dem för kameler), klädde upp oss för fotografering i traditionella arabiska kläder och drack mängder med gratisläsk för att släcka den eviga törsten i hettan. När solen började gå ner serverades en traditionell arabisk buffé med bland annat tabbouleh, hummus, lamm-och kycklingspett. Det var en fantastiskt mysig stjärnklar kväll ute i öknen som avslutades med en uppvisning av en magdansös innan vi stuvades in i jeeparna och återvände till civilisationen i Abu Dhabi. Tillsammans konstaterade vi att resan hade fått en kanonstart och att vi förmodligen hade fått uppleva den bästa dagen på denna påskutflykt redan den första heldagen på plats.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign