Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

16 April
2017-07-27 (18:47)

Dubai skulle strax vara ett minne blott. Vi tog en taxi ut till flygplatsen, checkade in vårt bagage och siktade in oss på ett alldeles nytt land någon timme bort med flyget. Bahrain ligger inte direkt längs allfartsvägarna men vi har sedan länge lärt oss att man bjuds på många av de bästa reseupplevelserna långt bortom turiststråken och kände ändå en viss förväntan på destinationen. Detta var dessutom ett jubileumsland för Matilda som nu skulle komma upp i 50 besökta FN-länder. För att komma in i landet måste man skaffa sig ett e-visum vilket hade krävt en del administrativt arbete på förhand men väl på plats var det helt friktionsfritt att ta sig igenom passkontrollen.

Förutom Matilda (som främst förknippar Bahrain med att rollkaraktären Matti i gamla TV-serien Skilda Världar flyttade dit) förknippar de allra flesta detta land med Formel-1. Tyvärr hade vi upptäckt alldeles för sent att årets lopp faktiskt gick denna helg men så sent inpå var det i princip omöjligt att få tag på biljetter. De flesta vi mötte utgick däremot ifrån att vi var på plats för att bevittna denna stora händelse i motorsport-världen, varför skulle man annars ta sig till denna lilla ö liksom? För en ganska liten ö är just precis vad landet är uppbyggt av, till ytan ungefär lika stort som halva Öland.

Vi tog en taxi till den adress i huvudstaden Manama där vi hyrt en stor lägenhet. Tjejen i receptionen på bottenplan var mycket tillmötesgående - när hon inte lyckades få tag på någon städerska via telefon smet hon själv iväg till vårt rum och städade av det så att vi kunde checka in trots att vi anlänt så tidigt på förmiddagen. Enormt schysst! Det var dessutom inte en lägenhet egentligen, det var ett gigantiskt hav av yta på 120 kvm vad vi nu skulle med det till? Så snart vi hade dumpat av våra prylar på golvet och skrattat en stund åt oceanerna av yta begav vi oss ut på en kort upptäcktsfärd till fots med syftet att hitta en matbutik. Efter en stunds irrfärder i värmen blev det bingo. Vi hittade inte bara ett par matbutiker utan dessutom en hel gata med alla tänkbara restaurangkedjor som någon någonsin hört talas om. Den amerikanska marinen har en stor bas här och de hungriga marinsoldaterna måste naturligtvis utspisas med den typ av skräpmat de vuxit upp med.

Med provianteringen avklarad kunde vi börja fokusera på dagens planerade utflykt. Vår receptionist fixade fram en taxi och vi begav oss iväg söderut till en hamn på ön Sitra som förbinds med huvudön via en motorvägsbro. Därifrån kan man ta en båt till den lilla ön Al Dar Island där någon med sinne för smarta affärer byggt upp en idyllisk miljö med badstränder, restaurang och bar, övernattningsstugor och goda möjligheter till äventyr likt vattensporter, dykning och pärlfiske. Vår sköna relaxdag höll dock på att gå åt skogen. Blåsten hade tilltagit och idyllen blir inte lika mycket idyll om det blåser sand i ögonen på strandgästerna. Därför ville man först knappt skeppa ut oss men gav till slut med sig. Efter vår båt togs dock inga fler besökare ut på ön denna dag.

Faciliteterna ute på ön var väldigt fräscha och det var en enorm bonus att kunna köpa en öl i strandbaren och kunna slå sig ner med den i sin solstol vilket absolut inte är en självklarhet på många håll i Arabvärlden. Vi hade en väldigt lugn och skön eftermiddag i solstolarna och upplevde väl snarare de fläktande vindarna som en befrielse än ett bekymmer. Skulle vi haft lite längre tid i Bahrain hade det varit ett intressant alternativ att övernatta ute på Al Dar i några nätter för att undfly hetsen mellan skyskraporna i Manama men så var inte vår resa planerad.

Istället återvände vi till hamnen i Sitra och det var först då vi insåg att vi saknade ett transportarrangemang för återresa till Manama mitt i rusningstrafiken. Tjejerna i receptionen som egentligen hade stängt ner verksamheten för dagen lät oss komma in i väntsalen och ringde efter en taxi. I Bahrain tycktes det inte finnas taxibolag utan alla chaufförer driver sin egen verksamhet. Tjejerna i repan hade dock bara koll på Manama-baserade snubbar och för att de skulle komma ut och hämta oss krävde de dubbelt betalt eftersom de fick en lång upphämtningskörning på bästa tid utan passagerarere. Vi hade inte så mycket att välja på utan fick glatt acceptera en timmes väntan och en dyr taxiresa. Nåväl, vår eftermiddag ute på ön hade varit en kanonskön och välbehövlig avslappningsövning så lite motgångar fick vi allt tåla!

Kvällen blev ganska händelselös. Vi käkade på Chili längs den populära matgatan. Matilda valde kyckling och jag satsade på mexikanskt. Efter detta var vi ganska trötta efter en dag i solen och tog direkt sikte på vår jumbolägenhet där vi läste in oss på morgondagens program som var tänkt att gå i kulturens tecken. Variation är enligt oss den viktigaste komponenten för en lyckad semester!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign