Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

01 Februari
2018-02-04 (08:15)

Smekmånad! En massa kärlek i en hel månad. Det där hade vi tagit fasta på och i bröllopspresent hade vi fått så mycket bidrag till denna drömresa att den åtminstone till hälften borde vara täckt. Nya jobbuppdrag hade gjort att vi inte kunnat förlägga resan i direkt anslutning till bröllopet i augusti men nu i februari ett halvår senare var det äntligen dags!

Det var så gott som den allra första gången Matilda och jag pratade med varandra i Peru 2013 som vi jämförde våra fem återstående absoluta drömresmål och mycket överraskande upptäckte att vi hade två ganska okända exotiska destinationer som gemensamma på våra topp-5-listor. Den ena var Borneo och dit hade vår första gemensamt planerade stora drömresa gått 2015. På den friade jag till Matilda och för att sluta cirkeln kändes det inte mer än rätt att den andra destinationen, Okavangodeltat i Botswana, måste ingå i rutten på vår bröllopsresa. Med detta samt flygbiljetter t/r till Johannesburg som bas komponerade vi ihop en riktig drömresa med många djur- och naturupplevelser som ett genomgående tema.

Vi kommer ta oss fram med två hyrbilar, ett par kortare flygningar, några mindre förbokade en- och tvådagarsturer samt en storslagen drygt veckolång tur med minibuss genom Botswana. Vi kommer avverka underverk som Victoriafallen, Drakensberg och Krugerparken men också njuta av det goda livet på Sydafrikas vingårdar. Boendet växlar mellan tält, hotell, lägenheter och boende i en enslig by uppe i bergen i Lesotho. Sex länder in alles där alla är nya för Matilda och fem är nya för mig. Resplanen är kort och gott riktigt grym!

När torsdagen äntligen kom då det var dags för avresa inledde vi den som vilken annan torsdag som helst. En gemensam biltur till jobbet följdes av sedvanligt kontorsslit. Som alltid blir det extra stressigt sista dagen innan man ska iväg på semester och när det återstod sju minuter tills jag lovat hämta upp Matilda hade jag fortfarande flera ärenden kvar även om det viktigaste var avverkat. Jag kände mig nästan färdig när semestern tog vid och vad jag förstod på Matilda hade hennes dag på kontoret varit väldigt lik min.

Det sista i packningen fixades hemmavid, sopor slängdes och disken blev ren innan vi vred om nyckeln i låset och tog sikte på en månadslång tillvaro i en annan världsdel där det mesta är helt annorlunda än i Sverige. Vi har avverkat den där promenaden så många gånger ner till Öresundstågen tillsammans nu men när båda har backpacks på ryggen blir det ändå extra speciellt. Likt ett löfte om kommande extraordinära upplevelser.

På Kastrup var det mesta sig likt. Jag tog den obligatoriska semesterölen och kände hur jag började gå över i en högtidlig stämning. Någon timme senare befann vi oss på Heathrow där vi konsumerade varsin smaklös hamburgertallrik innan vi klev på flyget till Sydafrika. Planet var gigantiskt med dubbla våningar och vi hamnade längst bak i boskapsklass men ett sådant faktum kunde omöjligt döda entusiasmen inför vad som komma skulle. Hur många gånger i livet får man chansen att byta ut den regniga grå jobbvardagen i februari mot äventyr i Afrika? Det gäller verkligen att njuta och vi kommer göra vårt bästa för att ta vara på den här månaden minns jag att jag tänkte innan jag började slumra bort under denna långa nattflygning rakt söderut. Afrika väntade, äventyret väntade, bröllopsresan var äntligen här! Man kan bli religiös för mindre...

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign