Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Rumble in Da Jungle - Etapp 2 - Arlanda-Kigali
2009-07-12 (15:58)

Små färgade män i ljusgröna reflexvästar som sitter i det höga gräset utmed landningsbanan i Addis Abeba och viftar med armarna när planet landar. Någonstans ifrån måste de hämta ut lön och man kan ju undra vad den arbetsgivaren anser sig få ut av deras arbetsinsats? Addis var slutmålet på den långa Afrikaflygningen efter en mellanlandning i Rom och självklart hade Ethiopian Airlines förberett ett par små överraskningar som man inte direkt var beredd att ställa sig upp och göra vågen för. En sådan var att få en väsande flygvärdinnas röst i sitt öra 03:00 på morgonen med ordern ”Breakfast sir, put out your hand”. I handen dumpade hon en varm blöt tygbit och försvann sedan iväg bort i mörkret. En knapp halvtimme senare när man just somnat om dyker sedan frukosten upp. Varför servera flera timmar före ankomst mitt i natten?

Nästa överraskning presenteras först när vi nått Kigali med nästa flight. Jag har då varit på resande fot i ca 30 timmar och att stå där vi bagagebandet och våndas över ett bagage som inte dyker upp är inte ett jippo som man är helt upplagd för just då. Knappt halva gruppens bagage hade uteblivit och det skulle senare visa sig att en stolt etiopisk tjänsteman gjort den säkerligen korrekta bedömningen att planet var överlastat. Så nu driver jag runt i Rwanda samtidigt som mitt bagage finns i Etiopien, lika bra att sprida ut sig lite över Afrika nu när man ändå är på plats.

De två bussarna, Pelle och Trisse, står parkerade på en parkeringsplats intill ett hotell i Kigali. Detta innebär tillgång till pool, duschar och toaletter men boende i eller ovanpå bussen. Trots mångårig erfarenhet ifrån matbranschen våndas jag alltid när det är dags för matlag och liknande och att hamna i diskgruppen känns tämligen omanligt. Därför blev det en snabb hand upp i luften när det var dags att plocka ut taklaget. Vi karlakarlar reggar med sovplatser på taket och har förtur i matkön. Ett upplägg helt i min smak även om jag snart lär bli avslöjad som fullständigt oteknisk, lite höjdrädd och allmänt fumlig. Den tiden den sorgen!

Första kvällen spenderade jag och mina bagagelösa olycksbröder på en supermarket. Tandborste, handduk och en filt var mina major prios. På vägen in till city lärde vi oss att rwandier (heter de så?) helst tar bröllopsfotografier i rondeller med alla festdeltagare som åskådare. Hela rondellkonceptet har fått en helt ny innebörd för mig - nu är det kärlekens och grönskans plats och jag kan nästan föreställa mig själv hemma i Rosengårdsrondellen, omgärdad av släkt och vänner , tjusigt poserandes den dagen jag själv lyckas ta mig till altaret.

Ett par äventyrare drog här på morgonen iväg på en expedition till Bujumbura (- som ju alla vet är huvudstaden i Burundi). Behöver det sägas att jag är sjukt avis som inte kunde hänga på eftersom det istället blir till att bege sig ut till Kigalis flygplats i eftermiddag för ett bevaka den eventuella ankomsten av mitt bagage? Får försöka peppa mig själv med att det trots allt kommer bli ett bonusland på trippen utöver Rwanda/Uganda eftersom vi fått klartecken för en dagstripp över till Kongo lite senare - läget ska tydligen för tillfället vara hyggligt stabilt i regionen även om det är som en krutdurk och stridigheter kan blossa upp väldigt plötsligt.

Resegruppen innehåller en schysst mix av gamla och unga, män och kvinnor (dåligt dock med skolfröknar och bankkassörskor). Även om den inte motsvarar idealprofilen som jag skissade på senast blir det här säkert hur bra som helst. Ikväll kör vi välkomstmiddag och då ska vi kanske lyckas urskilja agnarna från vetet. Ölindex är något som jag vet intresserar många och det kan rapporteras att en 75-cl-flarra märkesöl i hotellbaren går på 1000 pengar vilket motsvarar cirkus 15 sek. Säger väl en del om prisläget och det känns positivt att man inte lär behöva bränna särskilt mycket fickpengar på trippen. Riktigt lyxigt det här med Netbook förresten - det är en verklig konceptutveckling att kunna sitta i förmiddagsskuggan vid poolen och föra resedagbok istället för att stressa fram text på ett Internetcafé utan luftkonditionering vilket annars brukar vara fallet.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign