Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Utdrag ur resedagboken Del 1
2002-05-23 (12:36)
Tjena, allt väl med oss, här kommer några klipp ur den resedagbok som jag försöker vara en flitig skribent i:

17-maj 18.37 På Tåget: Sävsjö! Någonstans skall en resa börja och visserligen började min 16.17 i Malmö men det här är första gången den får liv, eller egentligen, förevigas. Nedräkningen har varit igång sedan någon gång före jul och så plötsligt, när man minst anar det, sitter man på ett tåg på väg mot...Södertälje! Folk runt omkring mig tänker tillbringa helgen i Stockholm eller Norrköping - själv tänkte jag tillbringa den närmaste månaden på andra sidan jordklotet. Jag härjas av en kraftig resfeber som främst tar sig uttryck i form av den där pirrände känslan som sprider sig, likt en av Nilens översvämningar, över hela kroppen. (Cut)

19-maj 19.38 Över Ostkinesiska Sjön: Snart framme i Seoul. Hela kroppen värker. Den som någonsin fått för sig att det finns något glamoröst i att flyga har aldrig gjort en resa av det har slaget. (Cut)

20-maj 16.10 Hyewha-Seoul. Seoul - en stad ylld av kontraster. Det mesta är dock positivt. Folket är vänligt och förstående. (Cut)

Vi kastades direkt in i hetluften då vi klev av från tunnelbanan och hamnade på ett kilometerlångt strak fyllt av ministånd och minibutiker där folk sålde vägkoner, kompressorer, borrmaskiner och slangar. (Cut)

Alla gamlingar ser ut som gamla kung-fu mästare sa det gäller att hålla sig vän med dem. (Cut)

Något som är lustigt är koreanerna i trafiken. 20-30 pers dör dagligen i trafikolyckor enbart i Seoul och vi förstår varför. Vid rött ljus i en jättekorsning gäller det bara att kasta sig ut med sin bil och se var man hamnar. Pa trottoaren måste man regelbundet slänga blickar över axeln eftersom mopedister och cyklister förväntar sig att vi fotgängare kastar oss åt sidan. (Cut)

21-maj 21.47 Hemma hos Fedde: Börjar få en klarare bild av Seoul. Denna stad får mig på många sätt att tänka på Berlin eftersom stora delar är byggarbetsplatser och det pågar en extrem satsning på att förbättra infrastrukturen. Dessutom lyser en mycket stark framtidstro igenom, det finns en sorts inbyggd säkerhet här som genomsyrar allt: Vi är bra, vi kommer att lyckas, vi är framtiden, typ... Det man måste ha med sig i det här sammanhanget är att det rådde utegångsförbud i hela landet efter kl 22.00 fram till dess att OS gick här 1988. Snacka om utveckling! (Cut)

En personlig favorit är det generella skomodet för yngre som säger att alla bör ha alldeles för stora skor. Således kan man se små söta koreanskor springa runt med Finlandsfötter, förlåt Finlandsfärjor, på tunnelbanan. (Cut)

Koreanernas förhållande till trafiken är i princip obeskrivligt. I samband med att det blir grön gubbe dyker en nedräknare upp. När det återstår ungefär 10 sek börjar folk springa som tokar, från alla håll till alla håll. En riktig "must see" attraktion. På tal om koreaner så finns de överallt. Inte så konstigt förresten. Om man ser till folkmängden är Seoul världens största stad (i jämförelsen städer exklusive förorter). Om män räknar in förorterna hamnar Seoul mellan plats 5-12 beroende på vem (och hur!) man räknar. (Cut)

23-maj 13.00 Pa tunnelbanan till Suwon (Seoul): Igår var vi seriösa turister. Planen var att beta av alla Seouls gamla kejserliga palatsområden under förmiddagen. En lite väl ambitiös plan skulle det visa sig. Efter att ha dragit igenom ett par palatsområden insåg vi att tiden hade börjat ticka iväg och försökte oss på en genväg. Förutsägbart resultat? Javisst... Plötsligt var vi (halvvägs) uppe i bergen utanför Vietnams ambassad så det blev till att traska tillbaka igen... En timme senare vart vi tillbaks på ruta ett och (Cut)

...dödströtta ramlade vi ut från the War Memorial och hamnade mitt i en ceremoni för the chief of the Pakistan Navy. Först uppträdde ett gäng samurajliknande snubbar och därefter kom ännu ett gäng som svängde, viftade med och kastade sina bössor i luften. Dessutom gjorde de vågen och pysslade med en del andra rytmiska rörelser. Klart coolt! (Cut)

En intressant iakttagelse (rättelse: Rickmans iakttagelse) från gårdagens utgång är att koreanskor dansar precis likadant som vita. Man byter dock gärna ut texterna i de europeiska låtarna till egna versioner och skapar därmed egna Britney Spears, pojkband, rappare osv enligt det västerländska framgångskonceptet. (Cut)

----

Hoppas ni har det bra där hemma och att vi får möjlighet att förmedla mer från vår tripp längre fram. Rickman hälsar till alla han känner.

Nytt motto för resan: "Det här är fan ingen semester"

Rickard

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign