Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Utdrag ur resedagboken Del 2
2002-05-30 (14:38)




...inte går det någon nöd på oss inte...Tack för alla mail, har inte haft någon möjlighet att hinna besvara dem men jag har läst dem alla med stor glädje. Om ni orkar, läs de bifogade utdragen ur resedagboken så får ni veta mer om när munkarna bjöd på gratis mat, the Korean Riviera samt vad vi gjorde alldeles nakna i Busan(!).

25-maj 17.02 På bussen till Gyeongju: Igår var vi uppe i Panmunjeon/DMZ och kände på den kittlande känslan av det kalla kriget. Vi deltog i en busstur med en massa jänkare och hann bl a med att få en rundtur i DMZ, knäppa några bilder av den nordkoreanska propagandastaden på andra sidan gränsen samt stiga in i ett av förhandlingsrummen mitt på gränsen där överläggningarna mellan nationerna sker. Ena halvan av rummet tillhörde således den sydkoreanska delen av DMZ (DMZ=Demilitarized Zone) och den andra den nordkoreanska. På så vis kan man säga att vi har varit på nordkoreansk mark. Resan var mycket intressant, överraskande informativ och ett klart minne för livet (Cut)

...drog vi till den numera ganska nedgångna Olympiastadion. Vi gjorde några tappra försök att stänga våra ögon för att återskapa det där magiska ögonblicket då Ben Johnson sprang på 9.79 innan han avslöjades/avstängdes för fusk. (Cut)

26-maj 18.16 Gyeongju: (Cut)...väl framme överöstes vi av positiva intryck. Knappt hade vi hunnit stiga av bussen då en medelålders man frågade vart vi ville, "Hanjin Hostel" svarade vi varefter han tar en titt på klockan, vänder sig om och börjar springa! Med tanke på att vi hade full packning på våra ryggar var det inte helt enkelt att följa honom men som tur var stannade han efter en stund och pekade ut den fortsatta vägen.

Vi bor hos Mr Kwon Yang-joung, en riktig profil som utöver sitt hostel-drivande är myntsamlare, skorpion-shows-utövare och besatt av att få människor att interagera i sina för ändamålet specialdesignade grupprum.

Gyeongju och dess omgivningar är mer eller mindre ett "open-air-museum" fyllt med tempel, gravar, stenristningar, buddhor, målningar, statyer osv och anses vara en av Asiens främsta och viktigaste sevärdheter. (Cut)

27-maj 19.27 Busan. En hyfsat tidig uppstigning följdes av en lokalbusstripp till Tongdosa - Koreas största, och av de vi sett, klart mest spännande tempelområden. När vi hade tagit oss igenom nästan hela området överfölls vi av två tanter, därefter några vakter och ytterligare ett gäng nyfikna som ville veta mer om oss. "Sweden" sa vi. "Ahh Schweddennn!" sade de och lyckan var fullkomlig. "Dinner?" undrade de och innan vi hunnit svara hade en av tanterna dragit med oss ner i en källare inne på tempelområdet, puttat in oss i en matkö och försvunnit spårlöst. Artiga som vi var ville vi inte göra tanten besviken utan lade upp rejält med god mat och började äta. Efter ett tag dök tanten upp igen och visade att de minsann hade fått in nya nudlar borta vid självserveringen innan hon försvann igen. Det visade sig att maten var gratis, tydligen bjöd de givmilda munkarna på käket förutsatt att man själv diskade av sin tallrik och besticken. (Cut)

...sedan köpte Rickman en födelsedagspresent till mig på 25-ars-dagen. Jag fick en rejäl tårtbit/bakelse - kan det bli mycket bättre? (Cut)

28-maj 17.10 Busan: Den här dagen har vi tagit det ganska lugnt. Tog tunnelbanan + lokalbuss ut till Haeundae Beach - hjärtat i "The Korean Riviera". Stranden är Koreas mest berömda/populära och påminde väl ganska mycket om Bondi Beach i Sydney. (Cut)

29-maj 17.52 Busan: (Cut)...efter det hårda bergsklättrandet (nåja - lite semester måste man ha) drog vi till Dongnae Hot Springs. Runt denna varma källa hade man byggt upp vad som enligt Lonely Planet är: "...possibly the largest bathouse in Asia". Efter att ha betalt inträde ställde man av skorna i ett skåp, därefter vandrade man bort (männen för sig) till ett annat skåp och klädde av sig (just det - helnäck). Sedan vart det bara att glida in i badhuset och njuta av vanligt bad, bubbelbad, jasmin-bad, kol-bad, chinese-bath, mud-bath, salt-bath, fotmassage, kroppsmassage, out-door-bath, cold-bath, en massa bastuvarianter (alltid med TV) osv osv. Himmelskt! Till sist bara fläkte man ut sig i en solstol dödstrött av utmattning. Om man ville kunde man glida ner ett par våningar (då iklädd kimono) och köpa lite snacks, besöka barberaren mm. Efteråt fanns det en massa spännande krämer, oljor, hårgel och liknande och det kändes absolut nödvändigt att pröva sig igenom hela utbudet. Definitivt ett av de allra bästa ögonblicken under denna Korea-vistelse (inte bara krämerna då utan hela eftermiddagen). (Cut)

30-maj 11.20 På bussen till Seoul: Steg upp okristligt tidigt idag (05.00) för att ta oss ner till hamnen i Busan och ta en titt pa den, enligt koreanerna själva, världsberömda fiskmarknaden. Höjdpunkten var när vi såg hur en av fisketanterna "fileade" en levande jättebläckfisk och blev alldeles nersprutad av bläck. (Cut)

I samband med att vi nu lämnar Busan (-staden som är extra viktig för oss Malmöbor eftersom Kockums-kranen snart kommer att stå här) är det dags att tillkännage något. Jag har blivit besatt av en ny passion!!! Koreansk popmusik!!! Som tur är har mitt resesällskap också förtrollats. Igår kunde vi knappt bärga oss utan rusade till motellet för att spela våra två nyinköpta samlings-CD. Med artister som CAN, Moskow Brothers, Jessica J mfl kan det ju bara inte bli fel liksom...För att tillaga en sådan anrättning tag: 1 skopa Eurovision Song Contest, 1 skopa tidig Eurodisco, ett par matskedar 80-tals pop (gärna svenska Freestyle) och krydda med AQUA, Friends samt några oväntade Jhonny Logan ballader. Obeskrivligt bra! (Cut)

Skulle ta med mina avsnitt om maten och nöjeslivet också men märker att Rickman är trött och vill släcka så...det får ni fråga om när vi kommer hem. Imorgon bär det av till Japan - go, go Zlatan!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign