Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

A Maple Leaf Mission - 11 Feb
2010-02-12 (04:15)

Livet på Richards Street (måste älska att man bor på en gata med så snyggt namn) tuffar på riktigt fint. Den första dagen ägnades åt att lära känna stan. Har bl a fått ett antal fördomar bekräftade i det ständiga duggregnet ("That''s Vancouver" som kvinnan sa i paraplyaffären där jag var morgonens första kund) och samtidigt börjat bli riktigt förtjust i Vancouver som vid oräkneliga tillfällen utsetts till världens bästa stad att bo i. Temperaturen ligger någonstans mellan fem och tio grader och de flesta går klädda i vårjackor vilket gör det lite svårt att greppa att ett Vinter OS börjar här imorgon. Här är trevligt och lite småstadsmysigt, folk är avslappnade och överallt på gatorna hälsar människor på varandra och snackar, som om alla kände alla nästan.

Frullen intogs på ett fik av den där typen som nog bara fanns på den här kontinenten, inte minst längs Route 66. Men för att visa att det här verkligen är Kanade får man ut två tallrikar vid frukostbeställningen - en med scrambled eggs, bacon and sausages och en tallrik med en stor flaska sirap på. Genuint så det förslår.

I taxin från flygplatsen kvällen innan upplevde jag också något riktigt genuint kanadensiskt. Den indiska chaffisen och jag satt och småsnackade när det plötsligt började lukta oerhört illa. Efter en stund när hela situationen började bli obekväm förklarade chaffisen att doften kom utifrån och var doften av skunk! Tydligen är det rätt vanligt att folk råkar köra på/över de små liven och doftpartiklarna sprids då över oerhörda ytor. Chaffisen berättade vidare att han en gång lyckades köra över en och att (och detta ska läsas med indisk röst) "I washed my car so many times but it just kept smelling. Then a friend asked for a ride and he then asked me if I had a skunk farm in my back seat". Sjukt häftigt att efter drygt trettio levnadsår till sist veta hur skunk luktar!

Det är väl nästan definitionen av semester och ledighet att bara lufsa runt på måfå och se vad som händer. Råkade t ex slinka in på en förhandsvisning av en mynt- och medaljutställning (fråga mig inte hur) där man visade hur de olympiska medaljerna tillverkas. Med lånade vita fingervantar fick man känna och klämma lite på några medaljer och säga "ohh" och "wow" vilket naturligtvis kändes halvstort för en Olympisk nörd som jag. Jag traskade runt där i en halvsjaskig hood-tröja tillsammans med ett kostymsällskap med privatguide och fick en och en annan frågande blick men låtsades som om det regnade. I ett av rummen hade man ställt ut det mäktigaste myntet som någonsin tillverkats tillsammans med ett gäng beväpnade vakter - en one million dollar gold coin i just rent guld. Knappast ett mynt man får ner i plånboken då det var större än en darttavla. När jag traskade ut från utställningen förklarade vakterna vid dörren för en stor väntande folkmassa att den officiella utställningen "starts one hour from now". Hur i hela kom jag in där egentligen?

Spontanbesökte en frisör också. För knappa hundringen svenska fick jag en riktigt schysst klippning precis mitt i city. Känns som läge att pruta när man kommer hem?

Har grubblat lite över de svenska medaljchanserna också och här kommer mitt tips. Det blir 5 Guld, 4 Silver och 7 brons enligt följande:

Guld

Emil Jönsson Längdsprint
Herrstafett Längdsprint
Damstafett 4*5 km
Helena Jonson Masstart
Helena Jonsson Jaktstart

Silver

Anja Pärson Super G
Anja Pärson Komb
Damcurling
Damstafett Längdsprint

Brons

Herrhockey
Damhockey
Markus Hellner Jaktstart
Andre Myhrer Slalom
Anja Pärson Störtlopp
Skidskytte Stafett Damer
Herrstafett 4*10 km

Dagens rapport är författad på en välfylld pub där man på TV-skärmarna visar hockeymatchen mellan Vancouver-Florida. Det blir knappast mer Kanada än så här...

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign