Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

A Maple Leaf Mission - 13 Feb
2010-02-14 (05:41)

"Do you guys know where you''re going?". Frågan från kvinnan kändes helt berättigad - det kan inte vara varje morgon två lätt vilsna svenskar beväpnade med flaggor och målade skidglasögon traskar rakt ut i mörkret från den lilla Sky Train stationen någonstans ute i Vancouvers förorter. Men vi kände oss hyggligt komfortabla med läget - hotellägaren Franks tystlåtne assistent hade kvällen innan lagt nästan 30 min på att scouta bästa sättet för oss att komma till OS-busslinjen för transport mot Whistler och skidskyttet.

Utflykten hade föregåtts av en spännande thriller kvällen dessförinnan. Jag satt på puben och följde invigningen och Lengans inflygning till spelen. Hans flyg från London till Calgary hade blivit försenat och han hade pga detta missat flyget till Vancouver. Ganska länge hade jag ingen som helst koll på var han befann sig, bara att han satt inne med biljettkvittona som kunde växlas in mot riktiga plåtar fram till kl 21 på centrala biljettkontoret samma kväll. Till sist kom dock ett förlösande sms med beskedet att han nu befann sig på Vancouvers flygplats och det skulle senare visa sig att han med den breda marginalen på 20 min lyckades hämta ut våra biljetter efter direkttransport från flygplatsen (ungefär samtidigt som Gretzky och gänget tände elden).

Rutten som Franks assistent lagt upp åt oss denna morgon innebar att vi strax efter klockan sex på morgonen skulle stå och vifta på taxibilar i en mörk korsning tillsammans med ett kanadensiskt fyllo som hade firat spelens öppning hela natten och nu var helt övertygad om att han sett oss vara med och bära facklan med den Olympiska elden. Det var knappast tack vare fyllot som vi till sist fick stopp på en bil strax efter att en polis hojtat något till mig från ett nedvevat sidofönster.

Bussresan upp till Whistler tog ca två timmar på den lilla landsvägen som man rustat upp för mångmiljonbelopp inför spelen. Här kan man lugnt konstatera att spelen vilar på en bräcklig logistisk grund - en trafikolycka där och ett smärre kaos skulle uppstå. När vi kommit en bit upp i bergen började man tom kunna ana små snöfläckar i det fantastiska landskapet. Det är ungefär så där jag inbillar mig att Norrland ser ut (har aldrig riktigt tagit mig tiden att undersöka saken) - skog, vatten, lite berg och dalar och mer skog.

Vi var i princip först på arenan och kunde ta bra platser längst framme vid staketet ganska exakt 107 meter från mållinjen. Arenan dominerades av kanadensare, tyskar och norrmän men visst kunde det skymtas en och en annan svensk flagga på plats också! Det vore att överdriva att påstå att det låg medalj i luften (som egentligen mest var full av detta eviga duggregn) även om chansen helt klart fanns där.

Speakers värmde upp publiken med träning på klassiska skidskyttepublikläten vid träff och bom. Vi hojtade på Wolfgang Pichler när han gick förbi och allt kändes som upplagt för folkfest. Men ganska snart efter start kunde man konstatera att svenskorna hade bedrövlig fart under skidorna den här dagen samt att det är ruskigt svårt att följa sporten live, iaf vid intervallstart. Att samtidigt ha koll på start, målgångar, skyttevallen, publikläten och mellantider ute från spåret var en omöjlig uppgift. Ifrån den flitiga admincentralen hemma i Sverige kom egentagna bilder på oss ifrån TV-sändningarna men med tanke på de begränsade reaktionerna i övrigt lär mediatiden varit rätt begränsad. Vi sparar det till en tävling när det inte regnar och fokuserar på framtiden nu istället.

Lördagsnatten hägrar. Jag tror vi har siktet inställt på HHH (Holland Heineken House). Ni som gjort hemläxan och läst rapporteringen från tidigare OS vet vad det innebär. Med tanke på att Holland tog guld i skridsko idag lär det vara fullständigt kaos där. Borde fungera som en kvalitetsstämpel för en kul kväll!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign