Resor

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

A Maple Leaf Mission - 15 Feb
2010-02-16 (18:49)

Irland har sex deltagare i dessa Olympiska spel. Ändå har man slagit på stort och monterat upp ett jättelikt partytält här i Vancouver kallat "The Irish House" där dessa deltagare får oförtjänt mycket uppmärksamhet i förhållande till sina idrottsliga kvalitéer med väggutställningar, bilder och liknande. Tältet duger dock alldeles utmärkt för en kvälls partaj så gårdagskvällen förlades dit.

På vägen till Irish House blev det ett högst osannolikt men ytterst kärt återseende med resans kanske största profil än så länge. Fyllekanadensaren som försökte hjälpa till med taxisökandet långt ute i förorten 06:30 på morgonen någon dag tidigare kommer plötsligt traskande på en bakgata (iklädd samma Scott Niedermayer-tröja) med armen om sin flickvän. Han vägrar först acceptera de två exalterade svenskarnas påstående (som överöser honom med "I''m not worthy"-tillrop) att vi har setts förut men efterhand som detaljerna kommer fram inser han att detta är ett riktigt pinsamt återseende inför flickvännen. Flickvännen däremot blir däremot minst lika exalterad som vi och det hela slutar med en stor fotosession med härliga gruppbilder som styrs upp av henne.

Den enda konkurrenten till fyllekanadensaren om titeln "Resans största profil" dök upp på ett Internetcafé en kväll. Lengan hade just upptäckt att stället hade safetyboxar (gammalt internskämt från Peking) vilket han ropade till mig. En halvskäggig kanadensare som står borta vid safetyboxarna tror att det är honom Lengan ropar på och hojtar tillbaka "Almost forgot I had this one" varvid han öppnar sin safetybox och plockar fram en flaska sprit, tar ett par klunkar och stoppar in flaskan i boxen igen. "Legend legend" ropar vi och får ett stort smil tillbaka. Här kan man spekulera i all evighet, har snubben en flaska sprit i safetyboxar utspridda lite varstans i stan så att han alltid har möjlighet att ta sig en stänkare om lusten faller på?

Bara det faktum att det var kalla(re) här i stan när man vaknade på morgonen fungerade som en bra fingervisning om vad som var på gång. Det här var tyvärr en av de långa Whistlerutflyktsdagarna som valts bort, ett osmart beslut skulle det visa sig. Fick bli storbilds-TV nere på Robson Square istället - med koklocka, Sverigehalsduk etc och det räckte tydligen. Ett ohotat guld till Kalla och de hemmasnickrade Vancouver - Swedish Gold Today medaljerna - åkte på. Skönt med ett tidigt guld så att truppen slipper fiaskoskriverierna i media.

Efter att också ha sett herrarnas störtlopp på storbild förflyttade vi oss till Malones för att se Hellner krokna totalt och missa medalj med knapp marginal. En välbehövlig siesta följde därpå och sedan avfärd mot damkronornas hockeymatch. Logistiken är rätt usel, skyltningen obefintlig och arenorna ligger väldigt utspridda på detta OS. Trots avfärd i god tid kom vi inte in förrän precis till nedsläpp men fick iaf en upplevelse över förväntan. Tjejerna har utvecklats rejält de sista åren och de fick dessutom rätt bra motstånd vilket gjorde segermatchen lite småtrevlig. Egentligen var nog matchen fruktansvärt dålig men mina förväntningar var extremt låga och sällskapet var mycket trevligt. På läktaren hängde vi nämligen på fyra svenskor som alla träffat kärleken i detta land och flyttat hit i unga år. Bra fart på dem och oss och ett flertal raketer i sista perioden vilket gick ut i kanadensisk TV (kanske i svensk också men ingen hemma lär ju ha sett matchen med tanke på matchtiden).

Irish House igen på kvällen. Ingen bra vana för hälsan. Nu framkom det dessutom att dessa nationella partytält förökat sig lavinartat. Kvällens efterforskningar gav följande punkter utritade på kartan: Ett tjeckiskt tält, ett ryskt, två(!) tyska, ett för folk från Quebec, ett för kanadensiska hockeyspelare och så då Holland Heineken House. Tur det inte är OS jämt!

Därtill är mysteriet med den instuckna Valentines Day-hälsningen löst! Det var hotell-ägaren Frank himself som i en oväntad våg av kärlek delat ut de handskrivna korten till alla gäster. Texten vi inte begrep var på franska och Frank fick sig ett gott skratt när de två kriminalarna höll förhör med honom. Skönt att ha gåtan löst även om det hade varit betydligt festligare med någon hemlig beundrare.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign