Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Kiev Blues Onsdag
2012-06-24 (15:06)

I taxin längs den fyrfiliga motorvägen på väg ut mot flygplatsen (och hemfärden) styrde vi förbi en vägskylt där det stod att det var 32 mil till Poltava och därmed det mest kända nederlaget i den svenska historien. Vad spelar egentligen ett missat gruppavancemang i ett fotbolls EM för roll när Sverige till sist ändå fått en rejäl, men ca 300 år försenad, revansch på ukrainsk mark? För det är nog snarare den svenska supporterinvasionen än den fotboll som spelades som Kievborna kommer minnas bäst av mästerskapet när de snackar EM-minnen om en sisådär tio till tjugo år. Supporterkulturen runt det svenska fotbollslandslaget håller numera så hög klass att jag faktiskt bara tror att länder som Holland och Irland kan matcha numera!

Trots en senvår/försommar där många av mina kortsiktiga och långsiktiga drömmar mycket hastigt gick i kras och en resa som höll på att ställas in så slutade upplevelsen positivt. Jag är jättetacksam att Johan med kort varsel kunde ställa upp som ersättare till det resesällskap jag ursprungligen hade tänkt mig och det var uppenbart att jag handplockade rätt person. Det hade inte varit kul att sitta ensam i en taxi ut till Kievs mörka betongytterkanter själv om nätterna och grubbla över när man skulle bli rånad.

Det blev lagom med party, lagom med kultur och många intressanta diskussioner. Dessutom är Johan artigheten själv vilket inte minst visar sig vid prisdiskussioner med de lokala ortsborna där han t o m vid flera tillfällen lyckades höja priset på taxiresor jämfört med chaufförens utropspris!

Som stad rekommenderar jag Kiev till de som gillar en weekendresa till Wien, Salzburg, Prag eller Budapest men kanske vill uppleva något lite mer exotiskt till ett bra pris. Centrum känns tryggt, rent och är väldigt vackert med underbara husfasader, massor med lummig grönska och parker samt en hel del uteserveringar. Dock tror jag inte man ska förlägga resan till sommarmånaderna utan sikta på t ex maj eller september eftersom hettan gör det riktigt tufft att vara turist i det ukrainska inlandet.

Mycket populärt bland stadens turister är också att ta en dagsutflykt till Tjernobyl. Detta måste bokas ett antal dagar tidigare vilket vi missade och kanske var det lika bra det eftersom hettan (enligt folk vi pratade med) gjorde dagsturen riktigt tuff för de som åkte under "våra dagar".

Till Rickmans förväntade förtvivlan bröt jag en mångårig tradition då mina Kyotopjux tyvärr inte kom med i packningen utan fick stå kvar i isoleringspåsen på balkongen. Anledningen var att jag valde en väldigt liten kabinväska där de helt enkelt inte fick plats men...de får en ny chans lite senare i sommar är det tänkt!

Avslutningsvis får det väl sägas att vi levererade eftersom det blev vinst i 100% av de matcher vi bevittnade. Jag hoppas kunna få upp lite bilder i ett eget album här så småningom på hemsidan så titta gärna in om en vecka eller så. Och som sagt...det lutar åt en reserapportering till om några veckor, vart det bär av då märker läsaren i så fall just då! :)

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign