Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Expedition Australien Part III
2000-07-31 (19:13)




Dags igen!

Det händer så mycket att jag har svårt att ens få med de allra viktigaste händelserna i de här breven, hoppas informationen ändå känns tillräcklig. De som har varit flitigast i mailskrivandet har belönats med förhandsinformation om vad detta mail skulle innehålla i form av löpsedlar. Jag antar att Liljus och Kiwi är extremt nyfikna på det har med ödlan exempelvis... Nåväl, lika bra att vi börjar där då...

I vår nya lägenhet tycks småkrypen trivas ganska bra. Den stora höjdpunkten var när jag var ensam hemma i mitten av förra veckan. Vid ett besök på toaletten får jag syn på ett svart streck i badkaret. Jojomensan, en 9 cm lång ödla (ja, jag mätte den...). Det blev till att bugspraya friskt och invänta det lilla krypets sista suck. Därefter lades liket på en servett på vardagsrumsbordet så att alla kunde beskåda vår okända (f.d.) familjemedlem. Ett mycket uppskattat initiativ! Som en följd av incidenten med ödlan har ett protokoll upprättats med olika kolumner för olika kryp som observeras i lägenheten eller på balkongen. En utförlig statistikrapport kommer att presenteras för Er, kära läsare, i nästa utgåva av detta nyhetsbrev.

Många (Liljus) undrar över om vardagen ännu infunnit sig och det har den väl till viss del. Skolan tar lite mer tid än beräknat. Den är inte svår men det är många små inlämningsuppgifter som tillsammans innebär en viss börda. Dessutom envisas en del lärare med att ge läxor!!! Universitetet är inte så gammalt och det känns ibland som att det här med kvalitet och standard har glömts bort. Det mest extrema var när en av Bettinas lärare började skriva upp alla på tavlan som räckte upp handen och gav korrekta svar. Med detta som stöd skulle det bli enklare att sätta betygen menade han... Själv trodde jag att sådana fasoner hörde till mellanstadiet men tydligen är det så att på två av de kurser jag har valt betygsätts även det muntliga deltagandet på föreläsningarna.

Maten är en av landets stora fördelar. Speciellt trevligt är det att besöka en supermarket på kvällstid. Då rabatteras exempelvis köttet kraftigt. Igår kväll köpte jag 500 gram nötfärs för mindre än 9 SEK. Inte nog med att det är billigt, det är gott med australiensisk mat också. Tyvärr har dock familjen uppmärksammat att maten i Australien innehåller mycket fett vilket har inneburit att jag skickas iväg på joggingturer. Löparglädjen har dock infunnit sig och jag snörar på mig skorna (nästan) frivilligt. Tre halvtimmeslöpningar blev det faktiskt förra veckan vilket jag är extremt nöjd med.

Utflykter är alltid trevliga tillställningar. I helgen skulle vi bege oss till Bondi Beach på picknick men eftersom det gick ett rykte om att någon trampat på en HIV-spruta där för tre månader sedan ändrades plötsligt resmålet till Manly Beach. Tillställningen var mycket trevlig. Ett tiotal norrmän och svenskar slöt upp, vädret var helt OK (17-18 grader) och det billiga rödvinet passade bra ihop med osten och kexen.

Helgen innan begav jag och Bettina oss till Sydney Aquarium. Jag vet att en del av er varit där men för de som missat stället kan jag avslöja att det goda ryktet är något oförtjänt. För en väldigt stor slant fick man se en mängd ganska tråkiga fiskar, en krokodil, en ödla, fyra pingviner, några sälar och några hajar. Sälarna var visserligen trevliga och hajarna beskådades när man gick genom en häftig glasgång (det simmade djur både till höger, vänster under och över oss) men med tanke på priset var vi ändå lite besvikna.

Ett annat kapitel av det här med studier är som ni kanske vet festerna. Jag är skyldig er en rapport från två mycket annorlunda tillställningar. Den ena var en fest hos två norska jäntor som bor i Newtown (halvcentralt). Det visade sig att festen skulle hållas i tradgården. Eftersom det var mörkt (det blir alldeles becksvart här vid halv sex på kvällen) hade de tänt upp ljus och marschaller (stavas det så?) i hela trädgården. Följden blev att en ganska obehaglig voodoo-stämning infann sig. Dessutom hade de dragit ut sitt badkar(!) i trädgården så att gästerna skulle kunna kyla sina medtagna drycker. Som kronan på verket var det en ute-toa som gällde för herrarna. Jag tokvägrade. Det var värt att utså den mobbing som ett besök på tjej-toan innebar. Efter denna voodoo-fest gav vi oss iväg till en ganska trevlig pub. Ett gäng grabbar med dunkla avsikter försökte bjuda Bettina och Margrete (norsk tjej) på extremt starka drinkar vilket jag fann lustigt. Kvällen avrundades (som vanligt) på Taco Bell (texmex-fastfood).

I helgen besökte vi en annan mycket annorlunda fest. Via de två norskorna som hade voodoo festen hade vi blivit bjudna på fest till två norska killar inne i stan. Dessa håller på att starta upp ett IT-företag i Sydney och ville lära känna nya människor. När vi efter många om och men kommer till festplatsen visar det sig att bygget har en portier, norrmännen bor i en jättelägenhet på 23:e våningen, lägenheten är belägen mitt i centrala Sydney och utsikten är enorm. Festen var ungefär hyfsat trevlig men läget var suveränt. Efter en stunds dividerande kom vi fram till att max hundra andra fester i världen denna dag hölls på ett häftigare ställe och så vidare...Vi gick fram och tillbaka i lägenheten och njöt av utsikten från balkongerna (ja - de var fler än en) innan vi gav oss iväg ut i Sydneys nattliv. Först hamnade vi på vad som högst uppenbarligen var en gayklubb. Vi skyndade oss ut och nådde fram till The Sharks. Ställets besökare var till 90 procent asiater. Bettina och Eleonor var de enda blonda tjejerna och kände sig ganska iakttagna. Efter att ha tittat en stund på de två hajarna som simmade runt i ett stort akvarium intill dansgolvet gav vi oss iväg. "Please don''t go" skrek vara nyfunna asiatiska vänner och vi skyndade på stegen...till TacoBell (såklart).

Vädret här tycks vara bättre an den svenska sommaren. Det regnar bara ibland på nätterna (då det är ganska kallt) och på dagtid håller sig den australiensiska vintertempen mellan 15-20 grader.

Jag har nåtts av en hel del goda nyheter från Sverige. Ett axplock av trevliga och goda nyheter som kanske kan intressera några av er läsare är:

...att vi fick VG på vårt examensarbete (mycket trevligt)
...att CSN ändrat sig så att jag nu får betalt för det fem veckor långa OS-lovet vilket innebär drygt 5000 SEK mer i plånboken (extremt trevligt)
...att min placering i Broloppet var en siffra mellan 17000-18000. Därmed klarade jag målsättningarna inför loppet som var att springa under två timmar samt att komma bland de 20000 bästa (mer än trevligt)
...att Norrland svämmar över (trevligt, vad ska vi med den ödemarken till?)

Jag kan också överraska med att en mobiltelefon har införskaffats. Det rör sig om en leksakstelefon (Philips) som endast går att använda i Australien. Jag kan inte skicka SMS men tydligen går det att ta emot sådana meddelanden. Mitt nummer till denna telefon är 0417-489302. För att kunna ringa mig måste man nog lägga till Australiens landskod framför (som jag glömt för stunden) och ta bort den första nollan. Hör gärna av er om ni har lust.

Ännu gladare skulle jag bli om någon kom och hälsade på. Adressen är:

Rickard Alfredsson
2/29 Sorrell Street
North Parramatta NSW 2151
Australien

Som det ser ut nu kommer vi nog inte att skaffa en fast telefon. Det här med elektronik (och då framförallt TV-apparater) har varit ett av familjens stora problem än så länge under vistelsen. Det hela började med att jag och Andreas gav oss iväg på Blade-utflykt (förklaring till Blade nedan) till Auburn (några tågstopp bort) för att köpa en billig TV vi sett i en annons. Efter att ha köat i fyra timmar visar det sig att affären hade fått slut på produkten. När vi kom hem blev tjejerna så besvikna att de beslöt sig för att köpa en begagnad TV. Sagt och gjort, för 120 dollar fick vi en helt OK TV. Två kvällar senare började det att lukta bränd plast. TV:n stängdes av och nu sitter vi och lägger patienser på kvällarna. Förhoppningsvis går den inköpta TV:n att byta. Återkommer med mer info senare...

Jag har köpt en Scooter Blade. En sparkstötting. Otroligt kul! Inköptes på Toys R Us. Värsta modet här. För småungar. Men mycket praktiskt. Klart kuligare an Roller Blades faktiskt. Har hört att Liljus observerat en styck av dessa i Stockholm. Med andra ord är det säkert jätteinne i Sverige lagom tills dess att jag kommer hem.

Slut på orken, ha det!

Eder Rickard (Bettina hälsar - tror jag)

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign