Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Expedition Australien Part IV
2000-08-13 (09:13)




Godmorgon/Godmiddag/Godkväll

En något skamsen Rickard har slagit sig ned bakom tangentbordet för att bjuda släkt och vänner på en ny rapport från det södra halvklotet. Skamsen undrar ni... Vad är det som hänt? Sanningen är mycket enkel. Min "lathet" forcerade fram beslutet att hoppa av kursen Business To Business Marketing. Därmed läser jag nu endast tre kurser och får förhoppningsvis lite mer värdefull fritid. Bettina är såklart flitigare och håller fast vid det ursprungliga kursvalet. Det hela började med en alldeles för krävande assignment. Efter att jag hade gjort research under flera timmar på Internet och dessutom fysiskt besökt Australian Bureau of Statistics inne i Sydney samt ett annat statistikställe utan att hitta den info jag behövde gav jag helt enkelt upp. Lat eller inte, det blir åtminstone två examinations mindre den här terminen.

Jag tänkte uppehålla mig ytterligare ett tag kring det här med skola och sådant. Efter ett antal veckor på ett utländskt lärosäte börjar bilden allt mer klarna och jag tänkte att ni skulle få ta del av några utav mina skol-iakttagelser:

De som mailar till mig (och det är långtifrån alla...) har säkert märkt att jag brukar svara ganska fort. Detta beror på att datortillgången är något bättre än väntat. Man blir dock ivägskickad från skärmen var och varannan minut eftersom det plötsligt skall hållas en föreläsning i datasalen. Datorenheten är en personlig favorit. Den består av typ en miljard indier med mustascher som springer runt i vita rockar och säger åt datoranvändarna att de inte får äta och dricka i salarna. En kvinna (ej från Indien) finns också i denna datorenhet. Kvinnan är förmodligen ditplacerad pga någon sorts jämställdhetsprogram eftersom hon än så länge inte kunnat ge ett enda tillfredsställande svar på en fråga jag ställt till henne. Det här med vita rockar på datorfolket måste vara något av det töntigaste jag upplevt, men å andra sidan, det ger upphov till ett dagligt gott skratt.

Jag kan känna mig trygg när jag vandrar runt på campusområdet. "Security-styrkan", som till antalet är "cirkus" två fotbollslag (inklusive avbytare, lagledare och massörer), patrullerar området med koncentrerade blickar. Är man på skolan på kvällstid kan man nästan räkna med att någon i truppen sticker upp en ficklampa i ansiktet på en och kräver att få titta på ens student-ID. Känner mig snarare skrämd och otrygg tack vare dessa raska gossar.

Lärarkvalitén är mycket ojämn. Vi har en väldigt mysig indier på onsdagskvällarnas Services Marketing som är överlägset bäst. I International Marketing har vi en mycket söt koreansk farbror som tyvärr håller väldigt låg standard. Han är dock mycket trevlig och uppskattar utlandsstudenter så där har jag skaffat mig en fin position (återkommer strax till detta). I Consumer Behavior undervisas jag av en halvtrevlig dam som är förälskad i OH-bilder.

Undervisningen håller, som sagt, blandad standard och detsamma gäller faktiskt studenterna. Jag har aldrig varit med om något liknande när det gäller fuskande och ljugande. Tror det är systemet som bjuder in till detta. Det enda lärarna pratar om är bestraffningar för fusk och det antyds hela tiden att man "vet" att alla studenter fuskar. Tack för det... Följden blir ju att alla australiensare tycks tävla om vem som kan fuska mest utan att bli påkommen. Systemet uppmanar också till fusk eftersom många grupparbeten bygger på att man tar kontakt med och intervjuar människor ute på företagen. Den som någon gång varit här vet dock att en yrkesverksam australiensare aldrig skulle förnedra sig med och ta upp sin dyrbara tid på en studentintervju. De flesta intervjuerna äger således aldrig rum i verkligheten.

Ett annat tragiskt kapitel är att man i vissa kurser betygssätts för deltagandet på föreläsningarna (därav det positiva med att ligga bra till hos läraren). Inte nog med att man måste närvara, dessutom gäller det att räcka upp handen och citera läroboken. En av Bettinas lärare har gått så långt att han skriver upp namnet på alla på tavlan som räcker upp och svarar korrekt, efter föreläsningen fyller han sedan i poäng efter dessa studenters namn i sin kalender. Detta är ju egentligen löjigare än högstadiet!

Jag nämnde tidigare grupparbeten och vill gärna fortsätta diskutera detta "kära" ämne. Jag har verkligen lyckats skaffa mig internationella team eller vad sägs om en kille från Nepal i Consumer Behavior, två stycken lustiga figurer från Libanon och en från Indonesien i International Marketing och en tjej från Hong Kong i Services Marketing. Grupperna kompletteras självklart även med nordbor men inte en enda australiensare! Sedan en knapp vecka tillbaka är dock gruppmedlemmen från Nepal kickad!!! Efter att han konstant ljugit om vad han åstadkommit, skippat tre materialdeadlines, struntat i att komma på ett gruppmöte utan att meddela detta, mailat oanvändbara filer alldeles för sent och slutligen dykt upp 2 minuter innan vår 30-minutersredovisning med sitt material (vi skulle ses 2 timmar innan) fann vi ingen annan lösning än att skicka ut honom ur gruppen. Droppen var när han höll på att förstöra hela vår redovisning genom att riskera lånet av Power Point projektorn från biblioteket. Eftersom han, naturligtvis, var avstängd från biblioteket fick vi först inte låna projektorn som vi nödvändigtvis skulle skriva upp i hans namn. Några leenden från gruppens flickor fick efter många om och men den bistra vakten på bättre tankar. Trots detta skämt (förlåt, denna student skall det vara) lyckades vi genomföra en riktigt bra redovisning men jag måste erkänna att det var ganska nervöst!

Nu får det nog räcka med skolfakta för den här gången. Anledningen till att jag uppehåller mig vid ämnet är den ganska tuffa arbetsbördan som gör att jag nästan bara tänker på skolan för tillfället. OS-lovet har förskjutit allting och alla inlämningar har förlagts till de sista veckorna innan lovet. I helgen gav jag mig dock ledigt och under lördagen besökte jag en koreansk festival i Darling Harbour. På kvällen var det en inflyttningsfest hos några svenska tjejer som vi går några kurser gemensamt med. Trevligt. Idag (söndag) har jag tittat på friidrott hela eftermiddagen (massa timmars sändning från Zurich). Förra helgen hann vi med en utflykt till Bondi Beach. Vädret slog tyvärr om under resan så vi fick hålla oss till affärerna och andra aktiviteter under tak. OS-Beachvolleyboll-arenan som ligger på denna strand var en av de fulaste arenor jag sett förresten.

Jag hade utlovat en massa annan info också men känner att den här rapporten blir för lång. Vi får ta det här med djurstatistik, Kings Cross, min tävlingstur, studentprästen, TV:n som är på plats igen mm en annan gång. Hoppas ni har det bra hemma i stugorna.

Hälsar

Rickard

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign