Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

Expedition Australien Part XVI
2000-12-15 (10:15)




Hej därborta i vintermörkret!

De flesta av oss minns nog hur det var, prästen drog en story om maskrosor eller fredsduvor, kören sjöng Idas sommarvisa och sedan var det dags för "Den blomstertid nu kommer". Någonstans mitt inne bland raderna på vers två kom det där pirret i magen när man förstod att terminen var slut, sommarlovet väntade och den nya verkligheten bakom husknuten skulle innebära förändring mot det man vant sig vid. Ni kan nog gissa att det där pirret har infunnit sig i min mage. Vad framtiden har att erbjuda tycks stå skrivet i stjärnorna, typ...

Det här blir således det sista lilla nyhetsbrevet från en oförglömlig expedition. Ni som varit med från början har i sexton etapper kunnat följa glädje och sorg, vardag och semester samt stora och små händelser på den andra sidan av jordklotet. I denna sista, förhoppningsvis rekordlånga, rapport skall vi bl a försöka ta reda på vad det egentligen var som hände när undertecknad "...could smell the adventure" och frivilligt(!) gav sig ut med Melbourne-kyrkans damförening upp i bergen för att bevittna skulpturer och äta karameller. Efter reseskildringen bjuder jag på tungviktsmötet Sydney vs Melbourne (en riktig nagelbitare). Vi tar också reda på om nyblivne Brisbane-bon Martin lyckades ta sig till Sydney och vad som hände när han eventuellt befann sig på plats. Detta sista skrik från down-under avslutas självklart med en övergripande sammanfattning av de senaste månaderna och ett antal halvintressanta topplistor att sörpla i sig för den som är intresserad av att få "sammanfattnings-informationen" i ett mer statistiskt format. Trevlig läsning!

Vi tar och hugger i reseskildringen först va?

3 Dec: Tog nattbussen till Melbourne. En resa på 11.5 timmar där man helt oväntat stannar for ett matstopp 02.45! Vem är hungrig vid den tiden på dygnet?

4 Dec: En hård dag. Nästan innan butikerna hade öppnat på morgonen var stadskärnan avbetad av en numera mycket "rutinerad" turist. Sedan fortsatte jag söderut för dagens höjdpunkt som var en guidad tur runt landets mest berömda och klassiska idrottsarena - Melbourne Cricket Ground. Bäst på denna tur var idrottsbiblioteket (tydligen världens näst bästa) där ett gäng fossiler satt och forskade om cricket och drog berättelser som skulle fått Björn Hellberg grön av avundsjuka. I detta arenabesök ingick även en tur på det olympiska museet, besök på cricketmuseet samt besök på cricketens Hall of Fame.

Därefter var det dags för tennisområdet där våra goa svenska tennisgubbar smashat hem så många fina segrar genom åren. En grind stod på glänt så jag smög in och fick några fina bilder. Turen bar sedan vidare till Botanic Gardens (Australiens finaste) där jag tog en tupplur i det gröna. Sedan susade jag ner till förorten St Kilda, njöt av atmosfären där och tog en glass ute på piren. Därefter hem för att få lite välförtjänt sömn och ladda inför morgondagen. Hem?, undrar ni... Nja, inte till Sydney utan till Flinders Station Hotel - ett äkta multilevel hostel som var smutsigt, kaotiskt och fyllt av atmosfär. Dessutom billigt med tanke på det centrala läget.

5 Dec: Min "Two Day Great Ocean Road Trip" inleddes hyggligt tidigt. Vi var endast sex pers på bussen och blev snabbt som en liten familj. Ett äldre franskt par, en kanadensiska, en polska och en mexikan var en brokig blandning och det fanns alltid intressanta saker att diskutera med dessa människor. Nu var det dock inte diskussion utan sevärdheter som var dagens huvudtema. Great Ocean Road är en av världens vackraste och mest spektakulära kustvägar. Under den första dagen hann vi bl a med att se Bells Beach där Surfing VM går varje år (stranden är känd från filmen Point Break), vandra i regnskog, se koalor och kängurur i det vilda, njuta av mysiga små kustbyar, se de berömda tolv apostlarna och den kollapsade London Bridge. Övernattning på ett mysigt litet hostel i fiskebyn Port Campbell där gruppen fixade barbeque. Jag och den lika hjälplöse chaffisen (guiden) var grillmeisters och ändå lyckades folk bli nöjda med maten som serverades.

6 Dec: Turens andra och sista dag. Vi gjorde en ordentlig rundvandring i Port Campbell National Park, ytterligare en regnskogsvandring, ett återbesök till de tolv apostlarna och några andra fotograferingsstopp. Framemot eftermiddagen nådde vi återigen Melbourne efter en resa fylld av vackra vyer. Jag tog in på samma hostel och hamnade i samma rum vilket var kul - riktigt trevliga människor där. En av snubbarna (irländare) hade fått ett annorlunda jobb - han ansvarade för att det fanns tillräckligt med öl i alla bardiskar under Australian Open. Ett drömjobb?

7 Dec: Tog det ganska lugnt. Åkte ner till Brighton Beach och kikade på de berömda badhytterna. Dessa har kommit att bli något av en symbol för Melbourne och var faktiskt såväl färgsprakande som häftiga. Annorlunda. På kvällen tog jag och Karin (flitig läsare av detta nyhetsbrev) en öl på en uteservering längs floden efter att ha irrat runt i the Crown Complex (det riktigt stora casino-kompexet).

8 Dec: Tog igen det jag hade missat i Melbourne. Besökte en av världens största fasta utomhusmarknader (Queen Victora Market). Tog bilder av lite andra berömda byggnader och ting. Gick i affärer (främst bokaffärer som är en riktig bristvara i Sydney). Njöt av det fortsatt fina vädret.

9 Dec: En mycket speciell dag. Jag hade lyckats övertala min guide (Chris) från Great Ocean Road-trippen att jag absolut ville följa med på hans privata tur med hustruns polare från en av Melbournes förortskyrkor. Sagt och gjort. Förutom den drygt 40-åriga Chris och hans fru var den yngsta passageraren i bussen 57 och den äldsta 87. Tror aldrig att jag har varit så uppassad i hela mitt liv. Karameller och frågor mest hela tiden och jag fick dra lustigheten om att jag tyvärr redan hade flickvän ett antal gånger denna underbara dag. Morgonkaffet var den första höjdpunkten. På en idyllisk picknick-spot fick vi besök av röda papegojor och tanterna började genast undervisa mig om alla Australiens fåglar. Därefter åkte vi till delstaten Victorias högsta vattenfall. Med utsikt över vattenfallet tuggade jag i mig min lunch inhandlad på det gemytliga lokala bageriet. Därefter drog jag och några av de mer vältränade damerna iväg på bushwalking i ett regnskogsliknande område fyllt av ormar. Fick dock inte se en endaste slang - nästan besviken... Efter bushwalkingen besökte vi ett skulpturgalleri där vi guidades runt av den belgiske konstnären i dennes trädgård. Varje skulptur hade sin egen fyndiga story och jag måste säga att denna skulptursamling slår ut det mesta jag sett i konstväg. Dagens sista stopp var på en vingård i berömda Yarra Valley. Efter att ha provsmakat mig igenom hela sortimentet (inte så illa som det låter) fick jag skjuts till stationen i Melbourne av Chris. Jag var förste man att hoppa av och tyckte mig faktiskt kunna skymta en och en annan tår i tanternas ögonvrår när jag tog farväl av mina nyfunna vänner. På frågan om varför jag följde med på turen svarade jag konsekvent hela dagen "I could smell the adventure". Det visade sig att mitt luktsinne är alldeles förträffligt.

10 Dec: Kom fram till Parramatta efter en lång nattlig busstur.

Ingo vs Floyd, Tyson vs Lennox Lewis och Melbourne vs Sydney är exempel på riktiga tungviktsmöten. Så vilken stad var egentligen bäst? Storebror Sydney eller lillebror Melbourne? Frågan är naturligtvis lurig att bena ut men vi gör ett försök. Den som är ute efter det spektakulära, det extraordinära, de givna världsberömda sevärdheterna och en världsmetropol med puls väljer med fördel Sydney. Den som söker en avslappnad attityd, hjälpsamma människor, avstressad storstadsfeeling och ortsbor som är perverst stolta över sitt svängiga klimat måste till Melbourne. Städerna är väldigt olika och att jämföra dem är ungefär lika rättvist och meningsfullt som att jämföra Stockholm med Göteborg. Jag har tjatat så mycket om Sydney i tidigare nyhetsbrev så jag lägger lite mer fokus på Melbourne här. Den stad jag kan komma på som påminner mest om Melbourne är faktiskt Göteborg. Det är faktiskt omöjligt att inte dra parallellen eftersom båda städerna innehar respektive lands mest utbyggda spårvagnsnät. Mentaliteten i båda städerna är relativt lik och dessutom måste båda städerna erkännas vara respektive lands idrottshuvudstad. Även om Sydney nyss var värd för det bästa OS-evenemanget någonsin måste man komma ihåg att Melbourne också varit OS-värd samt att staden har ett antal årligen återkommande världsbekanta idrottstävlingar som Australian Open, Melbournes Grand Prix (Formel 1) och Melbourne Cup (hästkapplöpning). Sydney har egentligen ingenting alls att komma med på den fronten. Sydney vinner dock beachkampen tämligen enkelt. Bondi och Manly och alla de andra leker med Melbournes visserligen mysiga men något profillösa stränder. Så här kan man hålla på och jämföra de båda i all evighet utan att nå fram till ett riktigt bra svar så jag tror att jag stoppar här och ger eventuella Australienresenärer rådet: Besök dem båda för tusan!

Som en parantes kanske någon undrar, men Brisbane då? Nja, skall man få vara riktigt elak så kravs det sevärdheter, naturliga stränder och lite historia för att komma in i matchen. Tyvärr saknar Brisbane allt det där. Sen kan man visserligen tillägga att Brisbanes klimat är klart bättre än de andra två städerna men det räcker liksom inte. En kvalplats kanske?

På tal om Brisbane så är min gamla granne och följeslagare genom skolåren (hela vägen till Ronnneby faktiskt) stationerad i staden sedan november. Han har faktiskt förärat mig med ett besök. Samma morgon som jag kom tillbaka till Sydney från Melbourne anlände Martin med flyget från Brizzie. Vi sparkade igång direkt med ett besök i Olympic Park. I nästintill olidlig hetta vandrade vi runt bland arenorna. Nar jag ställde mig riktigt stilla och lyssnade tyckte jag mig fortfarande kunna höra hur några bekanta textrader ekade mellan arenaväggarna "...grodorna är lustiga att se. Ej öron, ej öron...". Kanske var det dock bara vinden som susade? Ett kärt återseende vart det iallafall och många goda minnen väcktes till liv. Martin uppfattade ungefär Olympic Park som vi gjorde när vi besökte stället första gången för att köpa biljetter. "Otroligt tätt mellan alla arenorna, att det var så nära mellan allt hade jag nog inte kunnat föreställa mig". Min sista (nästan) kommentar angående OS blir självklart fansens favoritfras: "Bengans gubbar är dom bästa".

Dagen efter lyckades jag visa Martin hela centrala Sydney på rekordtid. Tror vi gick 1.5 mil den dagen. För att sammanfatta så hann vi med The Rocks, Operahuset, Botanic Gardens, Mrs Macquires chair, Hyde Park, Pitt Street, George Street, China Town, O''Reilleys (svenskpuben som egentligen är en irländsk pub), Darling Harbour mm. Själv passade jag på att komplettera med några foton som saknades.

Vi kom sedan fram till dag tre och styrde mot Bondi Beach. Efter att ha legat och rekordsvettats i grym varme hela dagen gjorde vi den berömda kustvandringen från Bondi Beach till Coogee Beach med en glassmellanlandning på Bronte Beach.

Martins sista dag på besök innebar en visit till en av Sydneys största turistattraktioner, Blue Mountains (1.5 h med tåget från Parramatta). Vi körde budgetalternativet och guidade oss själva. Hittade några riktigt fina utsiktsplatser under en bushwalkingtripp, åkte världens brantaste railway, såg några mindre vattenfall och stötte sedan plötsligt ihop med en bekant. Chris, guiden från Melbourne, var uppe i Blue Mountains med en turistgrupp och vi var mer än tacksamma över att få skjuts till den berömda utsiktspunkten Echo Point. Från denna utsiktsplats får man den bästa vyn över den berömda klippformationen "Three Sisters". Vid Echo Point sammanstrålade vi också med den norrländske hjälten Hasse som anlände till bergen direkt från sin semesterresa längs östkusten. De tre slitna musketörerna tog tåget hem samtidigt som ett av de berömda lokala ovädren bröt ut. Halvmysigt.

Många av er har inte följt resan från första början, andra har glömt vad som hänt, några har kanske inte orkat läsa alla detaljer och själv tycker jag att det känns skönt att sätta alla min upplevelser på pränt som en sorts minne av detta halvår. Så här är den då, den totala sammanfattningen av mina Australienäventyr uppdelad i de sex delarna Natur, Djur, Kultur, Öar, Städer och Stränder. Den som minns allt kan ju hoppa direkt ner till topplistorna förresten...

Natur: Jag har turistat längs världsberömda kuststräckor som exempelvis Great Ocean Road, vandrat i regnskogar, campat mitt ute i the Outback där sanden är röd, dykt och snorklat i Barriärrevet, sett stora och små vattenfall, vandrat i Blue Mountains, utforskat Western McDonnel Ranges och provat vin i Yarra Valley. Lägg därtill att jag har bestigit Australiens mest berömda naturfenomen - Ayers Rock samt vandrat runt bland något mindre kända the Olgas och Kings Canyon.

Djur: Ute i det fria har jag vid ett eller ett flertal tillfällen sett kängurur, koalor, possums, wallabies, echidnas, delfiner, valar, ödlor (20-80 cm), sötvattenssköldpaddor, jättesköldpaddor, hajar, örnar (nej - inte ormar) och färgglada fiskar. Dessutom har jag sett gröna, röda, vita och gula papegojor och kakaduor. Lägg därtill att jag vid ett flertal tillfällen har blivit jagad av skräckfågeln Magpie. I lägenheten har vi haft några småspindlar, sländor, ödlor, kackerlackor och skalbaggar (inte mycket mer än en av varje vilket är en liten besvikelse). Utöver detta har resten av Australiens djur skådats på Featherdale Wildlife Park och Alice Springs Desert Park samt akvarierna i Sydney och Townsville.

Kultur: Ni förstod väl att jag med kultur främst menade sport. Om någon har missat det vart jag på OS och såg massvis med handbollsmatcher, volleyboll, friidrott, rodd, bågskytte och landhockey. Under OS njöt vi dessutom av invignings- och avslutningsceremonierna på storbildsskärmar i värdstaden, upplevde världens största fyrverkeri och lyssnade till hemmasönerna Savage Garden tillsammans med 80 000 fanatiska Sydneybor. Dessutom för- och efterfester med alla svenska fans och oändliga mängder av Små Grodorna, Fader Abraham och Raketen på Olympic Parks paradgata. Dessutom har jag kikat in de mest berömda arenorna i Melbourne (MCG och tennisanläggningen som går under många namn). När det galler traditionell kultur har jag besökt skulpturgårdar, National Art Gallery, Krigsmuseet mm.

Öar: Höjdpunkten var självfallet världens största sandö - Fraser Island där vi gjorde en tredagarstur men jag har även utforskat lummiga och avslappnade Magnetic Island samt seglat runt Barriärrevets mest berömda öar - The Whitsundays.

Städer: Jag har bott i ett halvår i den pulserande metropolen Sydney. Jag har utforskat den något mer tillbakalutade lillebrodern Melbourne, den nya uppstickaren Brisbane, den organiserade och strukturerade huvudstaden Canberra, den omöjligt belägna Alice Springs, tropikstaden Townsville och den heltokigt turistinfluerade staden Cairns.

Stränder: Sydneys stoltheter Bondi och Manly (samt Bronte och Coogee). Melbournes St Kilda och Brighton. Den världsbekanta tursitmetropolen Surfers Paradise och världens kanske mest hippieinfluerade beach kallad Byron Bay. Dessutom surf-VM beachen Bells Beach och ett större antal andra mindre kända sanddyner. Till sist den stora höjdpunkten - Whitehaven Beach - som välförtjänt rankas som kontinentens finaste.

Därutöver har jag satt i mig en massa spännande mat, fightats stenhårt med den hopplösa byråkratin, slitit oväntat mycket med mina studier (även om en del kanske tvivlar när de läser sammanfattningen) osv.

Missat? Massor såklart. Krokodiler, hela västkusten (inklusive Perth), Tasmanien, Adelaide, Darwin, prova på surfing... Det finns således gott om utrymme för ett återbesök även om de riktigt stora turistattraktionerna har betats av. Men, vi stoppar sammanfattningen här och kör några topplistor, sedan får det liksom vara slut!

Största höjdpunkter i Australien
1. OS i Sydney (få människor får någonsin uppleva något liknande)
2. Ayers Rock
3. Fraser Island
4. Barriärrevet
5. Melbourne & Great Ocean Road

Mest saknat
1. Det är såklart Ni, kära läsare.
2. Ett samhälle där man kan lita på det sagda ordet
3. Sportnytt & Sportspegeln (speciellt de längre reportagen)
4. Organisation och struktur
5. Musik (har inte haft tillgång till varken CD eller radio)
6. En tvättmaskin som inte förstör alla mina kläder

Minst saknat
1. Den svenska hösten

Mest saknade maten
1. All mammas mat (skulle jag någonsin våga skriva något annat?)
2. "Svensk pizza"
3. "Svensk kebab"

Flitigaste mail-skribenter (förtjänar ju hedersomnämnande)
1. Mamma och Pappa
2. Kiwi (ständigt läsvärda löpsedlar - grattis till tipsvinsten förresten)
3. Lilja (klassiska "har inget att säga mer än att jag är avundsjuk-mail" som får en att tänka efter och uppskatta vardagen)

Det var väl det mesta av det jag ville ha sagt (skrivet). Se nu till att höra av er till mig när jag kommer hem, annars fruktar jag att en depression ligger nära till hands. Från mig och Bettina önskas det härmed en riktigt

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

PS Tack för att ni tagit er tid att läsa alla rapporter och tack för all trevlig respons. Hoppas ni fått ut någonting positivt av mina många timmar bakom tangenterna. Skall bli superkul att ses igen. Om någon undrar så är vi tebax i Sweden den 20 dec. That''s it folks. DS

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign