Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

A New King In Beijing Part IX
2008-08-15 (18:30)

Redan 2004 i Aten lärde jag mig att brottning är fullständigt obegripligt. Den gången var förvirringen total på läktaren när Ara förlorade på oavgjort. Nytt OS, mer brottning, mer skandaler och mer Ara Abrahamian...

Vi shoppade biljetterna till brottningen när Jalmar och Ara gått till semifinal och vi därmed skulle vara säkra på att få se två svenska medaljbrottningar i samma pass. Strax därefter förlorade dock båda sina semifinaler och rapporteringen hemifrån handlade om riktiga skandalscener. Inne på arenan var tongångarna ungefär de samma och när Ara kom in till sin bronsmatch såg han ut som en uppretad tjur. Fullständigt mos av motståndet där, en kort vinkning till supportrarna och sedan gick han ut.

Medaljceremonin är redan en svensk klassiker. Han slängde medaljen i golvet och traskade ut innan övriga medaljer delats ut och nationalsången spelats. Så gör man inte. Särskilt inte i Kina. Förvirringen var total och medaljen låg kvar i mer än tio minuter innan en svensk ledare kom injoggandes och hämtade upp den.

Jag satt bredvid fäkterskan Emma Samuelsson som dagen innan tagit sig till kvartsfinal i värja. Vi gjorde en deal där och då; Emma tar guld i London om jag kommer och tittar. Kom ihåg var ni läste det först!!! Hon är bara 19 år, flickebarnet, och det vore inte fair play att lägga in en stöt på en söt tonåring för att fixa den Olympiska Utmaningen. Men jag fick iaf en bild av henne när hon pekar på sig själv i min verre av Aftonbladets OS-bilaga (klart sämre än Expressens i år, jag kör självfallet med båda biblarna för att kunna överleva här). Emmas och min väntan på Jalmars bronsmatch var tyvärr förgäves, han hade aldrig någon riktig chans. Men det är Aras medalj på golvet man kommer minnas från den här dagen, ännu ett litet stycke svensk idrottshistoria man fått chansen att bevittna.

JO:s ställe på kvällen såklart. Tackade för mig vid tre och sedan fick Lengan och Emma rasta honom vidare. De tre drog på nattklubb efter löften till JO:s manager om att de skulle ta hand om honom. Klockan fem gav de dock upp pga trötthet. JO visade inga sådana tendenser...

Idag inledde vi med damhandboll mellan Sverige-Tyskland. En härlig rysare som slutade på rätt vis, med en uddamålsseger för Sverige. Klart mer svenskar på handbollsläktarna nu än när jag såg matchen mot Ungern men inget jättedrag. Trots att handbollen var spännande och kul kommer den dock helt i skuggan av det som hände här under eftermiddagen/kvällen.

Vi var en kvartett som stack upp till tennisen för att jaga biljetter men det var bara jag som lyckades hitta något. Dyrt var det, riktigt dyrt. Men det var värt varenda öre...

Semifinal i dubbel och vinst i tiebreak i första set, knapp setförlust i andra och sen en evig rysare som slutade 19-17 i svensk favör. Vi samlade ihop oss, kanske 15 svenskar på bortre långsidan, i stekande solsken. Vi sjöng, vi skrek, vi klappade, vi dansade och hade grymt kul. Jag plockade fram mästerskapsrutinen och satte igång raketen rakt in i de svenska TV-apparaterna vilket fick BK Vångens fotbollsmålvakt att ringa upp mig hemifrån och klaga över att jag bara visade ryggen när jag fick TV-tid. Sedan lanserade jag klassikern från Sydney; "Små Grodorna" med fullt rörelsemönster. Det där älskade kineserna! Efter att vi slagit in matchbollen fick vi köra Små Grodorna igen och kineserna blev som tokiga. Dessutom fick man kompletterat fotoalbumet med systrarna Williams som spelade före och Federer som lirade efter.

Helt mätt av den här dagen. Klockan är efter 24 och jag har inte ätit sedan frukost (har inte hunnit). Bara druckit öl, svettats, skrikit, sjungit, klappat och jagat biljetter. En tillvaro så annorlunda mot livet som bister kamrer med automatkaffe och Excel-ark. Omväxling förnöjer! Till de som messade och bad mig att sätta mig ner på tennisen är svaret enkelt, sitter gör jag resten av året, på OS står man! Nu blir det en drink för att lugna nerverna och sedan mat.

Beslutet om morgondagen är ännu inte taget. Man kan inte se allt - det är logistiskt omöjligt. Har brottningsbiljett så svettiga trikåer ligger bra till.

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign