Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

21 Mars
2019-03-30 (12:14)

Nu var det verkligen dags att skaffa hem lite basvaror. Tyvärr finns det ingen stor supermarket av västerländskt snitt i Hoi An utan vill man storhandla på riktigt måste man bege sig till grannstaden Da Nang. Däremot finns det några mindre, men ändå ganska välsorterade, affärer med ett hyggligt utbud av varor och efter att vi läst några bloggposter där de olika jämfördes hade vi kommit fram till att den mest nyöppnade, som dessutom ligger närmast oss, skulle vara bäst.

Efter Sixtens förmiddagsvila gjorde vi premiär med appen Grab. De har köpt upp hela Ubers sydostasiatiska verksamhet och dominerar nu den icke-konventionella taximarknaden här. Det funkade hur bra som helst! En fräsch och luftkonditionerad bil anlände på bara några minuter och innan vi visste ordet av spatserade vi runt längs hyllraderna i butiken och fyllde på våra korgar med ris, pasta, korv, peppar och en massa annat. I butiken kunde man dessutom köpa vietnamesiska baguetter (Banh Mi) och efter att vi var färdigshoppade mumsade vi i oss varsin sådan.

Eftersom butiken hade wifi beställde vi även transporten hem med Grab men jag måste tyvärr råkat trycka fel i appen för det var en snubbe på moped som dök upp för att hämta oss. Nog för att man ska ta seden dit man kommer men att utöver mig stuva på hustrun, bebisen och tre matkassar baktill på mopeden vore nog lite väl extremt? Chaffisen var schysst och hjälpte mig avboka utan extra kostnad och därefter vinkade vi in en konventionell taxi istället.

Sixten satte tempot för dagen med sin eftermiddagsvila. Det kändes som att han kommit ikapp med sömnen och börjat vänja sig vid värmen. Han var åtminstone på ett minst sagt strålande humör när vi lekte och läste sagor fram tills att det började skymma. Ännu bättre skulle det faktiskt bli för hans del! Eftersom han var så pigg och glad vågade vi oss på att ta premiärturen in till centrum och det första mötet med lanternornas stad blev verkligen minnesvärt!

Redan i vår Grab-taxi in till city kunde man ana vartåt det barkade. Överallt fanns dessa färgglada ljuslampor som lyste upp i mörkret. Det fanns massor med butiker och spännande gator att utforska redan innan taxin släppte av oss men vi valde att fokusera på det bilfria området inne i citykärnan. Där var lanternorna ännu fler och hänförda turister ifrån världens alla hörn tävlade om vem som kunde ta flest bilder. Denna riktigt stämningsfyllda världsarvslistade gamla handelsstad med influenser ifrån många av världens hörn har många gågator som kantas av mysiga köpmanshus i kvarteren nere vid floden. Ut på floden kan man ta mysiga små lanternprydda båtar vilket självklart ivriga försäljare gärna påtalade för oss.

Men även om vi inte kunde få nog av vår mysiga stad var det något annat som stal ännu mer av vår uppmärksamhet. Sixten var helt i eld och lågor över upplevelsen! Hans ben och armar stod rakt ut ifrån sulkyn i två V vilket inträffar när han är väldigt uppspelt. Han älskar lampor och här fanns de i tusentals! Dessutom en massa ljud, människor, dofter och andra spännande saker som stimulerade den lille herrens alla sinnen. Därtill älskar ju asiater små västerländska barn och han var nästan som en rockstjärna som rullades fram i den färgglada belysningen samtidigt som folk försökte röra vid och fotografera honom. Skönt nog gillade han den tillvaron.

Vi strosade så sakta fram i folkhavet längs gågatorna och njöt av livet. Med så mycket tid som vi kommer ha här fanns det ingen anledning till att stressa runt för att hinna se allt utan denna lilla aptitretare räckte gott. När hungern gjorde sig påmind valde vi att käka middag på den lite finare restaurangen Cargo Club. Matilda och jag beställde båda in karamelliserade räkor med sidfläsk och ris och det var inte alls dumt!

Efter maten var vi båda sugna på något sött och rörde oss omedvetet i riktning mot den centrala marknaden. I dess utkant fastnade vi för lockropen ifrån en kvinna som sålde stora munkar och försäkrade att de var fantastiskt goda. Köpet var tyvärr en liten missräkning eftersom de var kalla och lite torra vilket var ett bra straff när vi drog på oss så onödiga kalorier. Med denna lilla efterrätt avklarad lämnade vi Hoi Ans centrum och tog en taxi hemåt. Vilken underbar stad vi hamnat i! Vi kommer att kunna lägga hur många kvällar som helst inne i city utan att tröttna, allra minst Sixten!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign