Resor

- Vietnam 2019

- Södra Afrika 2018

- Arabien 2017

- Västafrika 2016

- OS i Rio 2016

- Sri Lanka/Maldiverna 2016

- Borneo 2015

- Jorden runt 2013/2014

- Fotbolls EM i Ukraina 2012

- Nya Zeeland 2011

- OS i Vancouver 2010

- Rwanda/Uganda 2009

- OS i Peking 2008

- Sydafrika (Kapstaden) 2007

- Kambodja/Laos 2007

- Fotbolls VM i Tyskland 2006

- OS i Aten 2004

- Fotbolls VM i Korea/Japan 2002

- OS i Sydney 2000

29 Mars
2019-04-06 (13:49)

Hela familjen skulle egentligen cykla till marknaden på morgonen som ett första kortare test efter att Sixten blivit så ledsen senaste gången vi cyklade till stranden. Men, lillkillen var rejält grinig på morgonkvisten så projektet fick ställas in. På vägen hade vi tänkt stanna någonstans för att käka frukost så nu fick det bli till att hitta något ätbart på vår gata istället eftersom vi hade tömt våra lager hemma. Vi började med att höra oss för på ett av caféerna men de hade bara dryckesservering. På nästa café hade man dock yoghurt smaksatt med apelsin(juice?) att erbjuda vilket var oväntat gott, om än kanske inte så mättande som man kunde önskat sig.

Matilda somnade tillsammans med Sixten när det var dags för förmiddagsluren och de två låg och sov i en evighet. Den positiva följden var att Sixten var en betydligt gladare gosse när han vaknade igen och vi vågade oss därför på ett besök på stranden när han nu åter var sig själv. Vi valde vår hovleverantör av solstolar näst längst bort åt vänster och han fick äran att servera Matilda räkor i sataysås med ris. Min beställning var kokosnötsräkor. Rimligen förväntar man sig då räkor i kokosmjölksås eller liknande. Istället fick jag fem stora oskalade jumboräkor som hängde på en helt tömd och urgröpt kokosnöt. Det enda tillbehöret till de fyra räkorna var två strån gräslök som stack upp ur kokosnöten! En mycket märklig och inte särskilt mättande servering. En liten stund senare gick jag och köpte kompletterande tilltugg åt oss i form av goda frasiga pannkakor med fyllning.

När det började bli dags att avsluta den här dagen på stranden skickade jag iväg hustrun och sonen i en egen taxi för att i lugn och ro kunna gå på en ölbar som jag upptäckt. Bungalow Beach Bar har 20 olika sorters vietnamesiska hantverksöl som man kan botanisera sig igenom och jag beställde in en testbricka med sex olika brygder. Jag börjar lära känna de vietnamesiska mikrobryggerierna nu. East West Brewing, Pasteur Brewing, Furbrew, Heart of Darkness, 7 Bridges och allt vad de heter kan verkligen sin sak och håller på att dra igång den kvalitetsölboom här som stora delar av övriga världen fått uppleva de senaste fem åren. Det var bra krut i ett par av de sista mörka ölproverna och därför fick testbrickan vara nog. Men jag lär återvända till detta exemplariska vattenhål på An Bang Beach.

Vi kom på att vi faktiskt aldrig testat en av de mest närbelägna familjerestaurangerna kvällstid utan bara käkat friterad tofu där till lunch. Sagt och gjort! In beställdes Fried Rice, Grilled Shrimp samt en rätt som någon, säkerligen med hjälp av Google, översatt till Shaking Beef vilket lät spännande. Maten var bra, inte minst Shaking Beef och vi kommer säkert äta på ”restaurangen på hörnet”, som vi kallar den, fler gånger.

Ett otroligt fascinerande kulturellt fenomen som uppträder på alla dessa familjerestauranger är att gästerna grisar något våldsamt under bordet. Som vi tolkar det är det ett tecken på att man ätit och druckit gott att så många burkar, flaskor och matrester som möjligt hamnar under bordet och eftersom det är mer regel än undantag att ett sällskap beställer in en hel back eller ett helt flak öl till sina måltider blir det stora berg av rester under bordet. Ännu mer fascinerande är att personalen på restaurangerna inte alls har bråttom med att städa bort skräpberget utan det verkar nästan vara ett kvalitetsmärke för att locka in nya gäster. Här kan man äta och dricka gott liksom! Det är inte ovanligt att högarna ligger kvar även morgonen efter när man passerar förbi dessa ställen. Besynnerligt är bara förnamnet.

Det finns ett litet utomhus-lekland för barn på vår gata som är mycket populärt på kvällarna. Utanför detta lekland finns ett stånd som säljer en godis-jelly dryck som vi, efter att nu ha passerat ett antal gånger, bara kände att vi måste prova. Godisdrycken var alldeles för söt för Matilda men för mig som gillar barnsmaker i sådana här sammanhang var det inte så dumt och man fick ju dessutom i sig en massa godisbitar med konsistens likt sega råttor att tugga på mellan sörplingarna.

En sak som vi inte lyckats få in som en rutin (vilket jag hade förväntat mig inför resan) är att sitta på någon av våra två uteplatser när Sixten har nattats till sömns. Några dagar tidigare hade vi inhandlat myggspiral så det fanns inte längre några ursäkter att inte testa skönt kvällshäng på tomten eftersom vi har med oss en babywatch, högtalare till Spotify och ett wifi med räckvidd en bit utanför huset. Nu tog vi äntligen tag i saken. Jag stack iväg och köpte lite öl, cider och tilltugg och sedan gick vi ett par hårda matcher i yatzy utan att bli myggbitna. Lite charterkvälls-känsla över denna kväll!

<- Tillbaka
Producerad av JK Webdesign